сторя "Толоки" як фльму розпочалася ще в 1967 роц. Тод 20-рчний Михайло ллнко разом з братом Юрм ллнком на берез Днпра в мальовничому кнематографчному сел Бучак (до реч, там сво фльми знмали Олександр Довженко, Сергй Параджанов та Юрй ллнко), роздумували про толоку, мовляв це феноменальне явище – коли селяни збираються вс гуртом, аби швидко побудувати чи вдновити зруйновану хату. Не встигало ще перестати димти згарище, як поряд виростала нова хата з глини й очерету. А завдяки доброзичливим зовншнм сусдам збирати толоки укранцям доводилось часто.
За укранським звичам на толоц будували хату. — Я б взагал затвердив матрархат як державний устрй (посмхаться). Кновиробництво зараз у нас майже зупинилось, телеефр кнопрокат переповнен ноземними фльмами (Америка Рося). Як повдомляв Укрнформ, прем’ра фльму "Толока” Михайла ллнка вдбулася 10 березня у столичному кнотеатр “Кивська Русь”. 12 березня на кноекрани вийде фльм, створений за мотивами твору Тараса Шевченка.
Коли в кадр Богдан Бенюк (вн у фльм Внн-Пух Ламанчеський), то й погрожувати не доводиться. От пзнали, нарешт: потрбно будувати сво життя фундаментальнше. Навть не знаю, що сказати…За дв години у стрчц Толока показав чотириста рокв укрансько стор режисер Михайло ллнко. Кожне випробування руйну хату головно герон Катерини. Врш Кобзаря фактично стовбуром сценарю стрчки, який оброста глочками укрансько стор, тривалстю у 400 останнх рокв.
Конкретно щодо врша “У т Катерини хата на помост”, який власне став основою “Толоки”, – вн маленький, але 67 рядкв на двох сторнках дають необмежену свободу. Але нби згори почув пораду — напиши йому довдку. Свй вибр Катерина доврила дол, пообцявши стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Та зняти так фльми в Радянському Союз було неможливо. А коли я прочитав баладу Шевченка – тод вс пазли склалися. Зараз знмальна група гастролю з допрем’рними показами мстами Украни, а сама прем’ра у кнотеатрах запланована на 12 березня. “Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства. Вони побачили, що це вже було в нашй стор.