А до того той афганець каже — досить хату мастити, я вам побудую справжнй будинок. буду цегляний котедж... бля Чорнобильсько АЕС у 1986 роц... знову термново треба скликати толоку, бо зима не чека. У тих роздумах вона поднан два боки одн медал чи хати. Укранська хата живе вд вйни до вйни... Толока — це генетичний код укранцв, це порятунок, спасння. Але все ж таки час будувати щось нше, мцне надйне, щоб не можна було спалити чи зруйнувати.
Толока – це вльна екранзаця вльних рядкв вльного поета. Власне, процес створення фльму чимось нагаду будвництво укрансько хати, стни яко встоять попри вс зловсн бурев й прихистять усх стражденних вруючих. 2004 року у лист до свого однокурсника та грецького друга режисера Фотоса Лампрнососа Михайло ллнко розповв йому про задуману ним екранзацю. -12-го березня 2020 року вперше за часи незалежност Украни на кноекрани вийде фльм, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. Творча команда нараз тсно спвпрацю з фондом Повернись живим. Його закрплено у творах мистецтва, лтератур, кно радянського пероду. нколи достатньо змнити слово, змниться весь контекст.
Але розпочати пдготовку до зйомок вдалось аж у 2012-му. Можливо, тому в свох фльмах я не один раз звертався до грашок — грашковий Миргород, з усх бокв оточений калюжею, величезний глобус на перетин вулиц Саксаганського Антоновича (в той час — Горького), модел винищувачв (Яка Месершмдта), що жили в неб власним життям, шхуна Dream. Офцйним телевзйним партнером виступив телеканал ICTV. теми там пднят, як дуже для нас актуальн. я здив вздовж лн фронту зажджав на так позиц, як нам показують у новинах, у мене було 60 переглядв фльму ТойХтоПройшовКрзьВогонь. Вперше за часи незалежност на кноекрани вийде екранзаця твору Тараса Шевченка – стрчка знята за мотивами балади “У т Катерини хата на помост…”, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Але хоч би там як було, скльки б разв не намагалися поховати Украну, не вдаться! це якась тамниця. Гоголвський дух живе у багатьох фльмах Михайла ллнка — не тльки у безпосереднй екранзац (Миргород його мешканц), а й у, скажмо, Фучжоу.
Впевнена, що кожен наступний перегляд картини буде для глядача новим та несподваним, адже вн щоразу розгадуватиме нш символи чи метафори. Скажмо, похали тро козакв визволяти Катриного брата, а потм один з них повертаться. сторичний фльм створено за мотивами врша У т Катерини хата на помост… Тараса Шевченка, написаного 1848 року. Вн фантастично спвав. Вн змусить копатися в стор, шукати пояснення тим чи ншим ходам в сценар довго гадати, кого чи що уособлю персонаж Богдана Бенюка – навжений електрик пероду Чорнобильсько катастрофи. У столичному кнотеатр Кивська Рус вдбулася всеукранська прем’ра фльму Толока.
Чернець, затинаючись, почина читати свй лтопис, але на п’ятому слов вдвдувач радять йому швидко переписати всю цю ахнею з урахуванням хнх уточнень.