Якось давно, коли я вчився в школ, мен довелося здити електричкою за маршрутом, який я вивчив до дрбних деталей. Електричка завжди була переповненою , коли я втискувався у вагон, ворушитися вже не мг. У кращому раз, мен залишалося дивитися у вкно, а не в чиюсь спину. Я знав весь сюжет поздки злва вд кол так само, як з правого боку. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт... Коли доля розвертала мене до протилежного вкна, перед мною розгортався нший пейзаж: понерський табр, рчка з берегами, як чомусь втратили колр (наче в зламаному кольоровому телевзор). Слдом за рчкою — паркан, що був за сумсництвом туалетом, потм невеликий базарчик на автобуснй зупинц з бабусею в жовтй хустин, бензоколонка, пам’ятник безменному вону при дороз...
Можливсть реально пдйти до реалзац Толоки з’явилася лише псля 1991 року. Тод я дописав клька куплетв вийшла оптимстична укранська народна камасутра. Спродюсували картину Михайло ллнко, Маранна Новкова та Андрй Рзоль. — Так вигляда, що багато картин, як би мали вийти цього чи наступного року, буде покладено на полицю? — У фльм справд дуже багато символзму, але, як виявляться, вн заснований на реальних сторях з життя. Якою була хня реакця на фльм? Його створили за мотивами балади Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост", повдомля Держкно. За цю брехню вона поплатилася життям — дво козакв не вибачили й загибел товаришв вдрубали й голову (chopped her head off).
До здйснення сво мр про те, що картину покажуть у кнотеатрах, Михайло Герасимович йшов довгих 53 роки! Однак ще торк режисер з знмальною групою показав свою картину в понад 20 мстах селищах Донецько та Лугансько областей. Команда фльму також оголосила, що Толка – це спльний проект з фондом Повернись живим. Це був запас нашо мцност. Саме такий перод описаний у стрчц. Продюсер Сергй Лавренюк прийшов привтати колег Була ще одна важлива грань – добровольц та волонтери АТО, до яких я здив протягом 2014-2016 рокв, показував “ТойХтоПройШовКрзьВогонь” у блндажах, на блок-постах просто неба. У титрах картини це позначено: За вршем Тараса Шевченка та з не оприлюдненого Юря ллнка вана Миколайчука. Головна героня фльму Толока — Катерина з Шевченкового врша У т Катерини хата на помост….
У нас патротизм став ганебною хворобою. я не знайшов в поез, я не знайшов в живопис, хоча це дуже красиво. А ще танцювати з Богданом Бенюком на мсц майбутньо хати. Творча команда нараз тсно спвпрацю з фондом Повернись живим. Вони серцем зрозумли всю драму Толоки, бо сам пережили те, що пережива Катерина — головна героня фльму.