Тривалсть знмального пероду фльму Толока – 5 рокв, 5 мсяцв 14 днв. А якщо додати сюди 46 рокв вд початку задуму, то виходить майже 52 роки!
Те саме, тльки в бльшому масштаб, сталося з кнематографом Украни. Але потм вн дещо змнювався. Останню толоку, коли хату герон Катерин будували у Криму, зняли пд Борисполем. Там вони торкаються й ц теми — треба вже розрвати те замкнуте коло страждань. Головна героня Катерина обця сво серце тому, хто звльнить з турецького полону брата.
Це сторя Украни з часв коззачини до вйни на Донбас. Кновиробництво зараз у нас майже зупинилось, телеефр кнопрокат переповнен ноземними фльмами (Америка Рося). Трохи пзнше з’явився сценарй Фучжоу 7-го маршруту, але я х змг зняти тльки псля 91-го року. В оригнал двчина за свй обман позбавляться голови. Але, герой з’являтися почав. А коли починали працювати, то помчав внутршн, чи то самоустановка така, чи то пдштовхували: вс вмли грати розгублених, невпевнених, самозабутих. У фльм присутн й багато нших символв та метафор, що пов’язан з 12 основними драматичними етапами в стор Украни - вд трипльських часв, татаро-монгольсько навали, доби Козаччини (найлегше буде впзнати Мазепу з шведами пд Полтавою) - до двох свтових вон (з московським чоботом, що наступа на укранську землю Сталним з його люлькою), Голодомору (колоски), пероду “Вдлиги” новтнх акцентв на росйсько-укранськй вйн та анекс Криму.
Звукорежисер – Артем Мостовий. Спродюсували картину Михайло ллнко, Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська та Вталй Шереметьв. Продюсери: Михайло ллнко, Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська та Вталй Шереметьв Вже було вдзнято вже 45% фльму. Коли я перейшов до наступного класу, в якому продовжилося вивчання стор, я досить живо уявив соб, як до лтописця приходять збуджен сильно озброн люди. Вона звучить впродовж усього фльму, кожного разу по-ншому, а у фнал отриму потужну авторську нтерпретацю. Нагадувати про укранську, доводити та пояснювати доводилося чи не щодня.
Що може радикально змнити життя укранцв? Одна з вдповдей уже означена вище: помняти саму флософю життя. Не Толокою диною, не хатою-мазанкою ( варто нарешт поховати, що й вдбуваться в одному з епзодв, ндивдуальною каптальною забудовою, розрахованою на десятилття...) Тльки ж для цього треба мати матеральний каптал, ресурс, а де його взяти?