— Михайле Герасимовичу, до прем’ри Толоки ви йшли аж цлих см рокв. Що завадило показати цю стрчку глядачам ранше?
У розвиток цього мотиву — написання меморандуму (так означено у фльм цей жанр), опису, який магчним чином переформатову структуру особистост одного з наскрзних персонажв, Семена Босого. Найдовший знмальний день тривав вд сходу до заходу сонця. демоблзаця моя пройшла просто. Про мрю зняти “Толоку” Красногорвка”, - йдеться в повдомленн. Знмати почали ще у лютому 2013 року, а дату прем’ри клька разв переносили. Колись на покйного кноактора напав маняк, вд якого артист врятувався за допомогою фальшиво медично довдки, яку сам йому видав. До здйснення сво мр про те, що стрчку покажуть у кнотеатрах, Михайло Герасимович шов довгих 53 роки! Однак ще торк режисер з знмальною групою показав свою роботу в понад 20 мстах селищах Донецько та Лугансько областей.
Режисер наголошу, що толока багато разв рятувала крану, а ще - привчила укранцв до терплячост: Часом ця терплячсть нас пдводить. Толока, як суспльне явище, коли люди гуртуються, щоб збудувати чи зробити щось разом – лейтмотив картини. Насильницька укранзаця Украни – це фантастика. Кому давати Оскар за головну роль – так це хат. ) за пвтора року отримав клька серйозних мжнародних призв (починаючи з Берлна), але так не був показаний у нашому ефр (за прокат вже й не кажу). Трива гбридна вйна, вйна без правил.
Ми соб можемо уявити, як швидко там розгортаються обставини, под. Фльм "Толока" наполяга на снуванн посмшки як ознаки укранця в кризовй ситуац за вдсутност шансв на порятунок. Режисер фльму Михайло ллнко пригадав, як 53 роки тому у нього з’явилася дея створення Толоки. Коли доля розвертала мене до протилежного вкна, перед мною розгортався нший пейзаж: понерський табр, рчка з берегами, як чомусь втратили колр (наче в зламаному кольоровому телевзор). У вдповдь на питання, якою робота - артхаусною чи глядацькою, режисер також наголосив, що для нього головним глядач: Ми робили фльм передусм для укранського глядача, без перебльшення. Зйомки вдновилися, водночас под розгорталися свом ладом, а под ц – драматичн. Вс ц фльми для мене – окрем дуже особлив сторнки. Якщо запускати один-два фльми, сподваючись на те, що обидва будуть генальними, то така тактика не виправдовувалася нколи. я не знайшов в поез, я не знайшов в живопис, хоча це дуже красиво.
У кожному з цих фльмв репетиця “Толоки”. У “Фучжоу” – хата, що пливе посеред моря разом з хазяном, який не може кинути. У фльм “ТойХтоПройшовКрзьВогонь” – натуральна укранська толока поруч з нданськими вгвамами. Навть у цлком урбанстичному “Сьомому маршрут” поранений боць посеред пустел за лчен секунди буду хату, вк яко вд народження до смерт – лчен хвилини.