На думку актора, толока - це позадуховна рч, яка всередин кожного укранця.
З 1994 року – кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. Укранський кнематограф – словосполучення, завдяки якому вам стовдсотково вдасться спровокувати дискусю. Це перше кно за мотивами твору Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост режисера Михайла ллнка. – Толока – феномен нашо культури, символ незнищенност, – поясню пан ллнко. Творча група на чол з режисером стрчки Михайлом ллнком запрошу всх з 12 березня на Толоку до кнотеатрв крани. Це суха нформаця про фльм, яку не завадило б знати до перегляду. Вн б’ саме тод, коли ми слабк, а коли впали, то намагаться добити. Наприклад, останнй фльм Васяновича (“Атлантида”, – прим.ред.). Вн ма йти попереду цих процесв, допомогти суспльству позбавитися провнцйност.
Оренда кнозалв Будинку кна Дя ж стрчки триватиме 400 рокв, аж до наших часв. Я знав весь сюжет поздки злва вд кол так само, як з правого боку. Вн да розумння для сучасних укранцв, що ми мамо шукати позитив у будь-якй, навть безвихднй ситуац, – каже Фоменко. Режисером, автором сценарю та спвпродюсером фльму Михайло ллнко: Наш фльм — це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки.
— Оскльки робота над фльмом проходила, можна сказати, у два етапи з 2013 по 2018 рр. А в цй п’с я антипод, я "ттушка", я людина з кримнальним минулим. Я трохи нтерпретую, але, по сут, факт залишаться фактом — прозвучало, що укранська мова не годиться для серйозного кно. Перспективи для фльму ховаються в туман: якщо не знаходиться мсця на нацональному екран для 10-хвилинного анмацйного фльму, який вже збрав урожай головних призв на МКФ, то хто може гарантувати екран картин, яко ще не знято? Стар кнотеатри вже вмерли, а для нових потрбна копя Долб (Dolby). Вона ма таке глибоке нацональне (фольклорне) корння, що перетворю фльм у надзвичайно непопулярний сумнвний експеримент, позаяк, згдно з останнми вяннями у нашй культур в кнематограф, нацональне кно безповоротно скомпрометувало себе в усьому свт. та загадкова - Полни Толмачово Впродовж цього часу на знмальних майданчиках “Толоки” працювала команда кнних каскадерв “Укранськ козаки” пд кервництвом Олега Юрчишина. А ось нова голова Держкно Марина Кудерчук з чоловком Вн зазначив, що спочатку треба запустити прокат (загальна кнотеатральна прем'ра була запланована на 12 березня). Можливо, це дивний герой, такий як у “Думки мо тих”, нколи абсолютно вдвертий, як у фльм Володимира Тихого “Наш котики”.
У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди.