Продюсер Good Morning Films Артем Колюбав вдвдав подю разом з дружиною
Тут важливо оцнити один факт: будь-яка мперя, зокрема росйська, завжди зосереджувала всх геров у метропол, у центр. Зараз режисер возить цей фльм з допрем’рним показом у зон бойових дй. Але все ж таки час будувати щось нше, мцне надйне, щоб не можна було спалити чи зруйнувати. “Толока” створювалася за мотивами балади Тараса Шевченка “У т Катерини хата на помост”. Крана: Украна Сценарй, що почався з розмови з братом, розшукав свй сюжет у рядках балади про Катерину, звернувся по допомогу до спогадв легендарного укранського актора: ллнко, Шевченко, Миколайчук – у цьому трикутнику я складав сюжет фльму, шукав тамницю толоки. Я задумав ще у 1967 роц. Утм, глядач аналзу вже готовий продукт, на створення якого витрачаються роки, мльйони гривень неоцненний людський ресурс. Толока – не лише будвельний процес.
Фльм — суто укранський, наш, для себе. Так от, якщо б кожен з нас взяв це висловлювання за кредо, то час перемоги прискорився б. Сценарй почав змнюватися. Костюми до фльму пдбирали гуртом. Сценарй, що почався з розмови з братом, розшукав свй сюжет у рядках балади про Катерину, звернувся по допомогу до спогадв легендарного укранського актора: ллнко, Шевченко, Миколайчук – у цьому трикутнику я складав сюжет фльму, шукав тамницю толоки. У Криму десь пропада,
Але в нашй, укранськй стор, дуже багато повторв чи то незасвоних вчасно урокв. Псля роботи в багатьох ноземних знмальних групах я зрозумв, що наше кно — це навть не самодяльнсть. ншим провдним поетичним твором, але вже без музики, стали слова Тараса Шевченка: окрем частини, а то й цлий врш “У т Катерини хата на помост”. Толока, як суспльне явище, коли люди гуртуються, щоб збудувати чи зробити щось разом – лейтмотив картини. от студенти обдирали колна, лкт, не давали цьому м’ячу впасти, вдбивали його – показували результат, зокрема на дуже знаменитих фестивалях. Про це Gazeta. У фльм ллнка Катерина – ну… це просто звичайна Катерина у виконанн ванни ллнко. Проте це буде залежати вд кожного з нас.
Задум кнопрокту виник як авторська рефлекся на мотив Шевченкових рядкв "У т Катерини…". Згодом змнювалися варанти ймоврних назв — "Життя одн хати", "Побачити померти"... Врешт-решт виршили зупинилися на назв "Толока", що означа традицйний народний пдхд до будвництва укрансько хати, коли до цього долучаються родич-сусди, уся громада.