Режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко розповв: На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами Толоки до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. Тому для мене захисники Украни – не чуж люди. Фонд Повернись живим допомага м, фльм Толока також хоче долучитися й допомогти.
Ц грош будуть спрямован на допомогу арм. Свй вибр Катерина доврила дол, пообцявши стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства. Тривалсть знмального пероду фльму Толока – 5 рокв, 5 мсяцв 14 днв. Сама сторя створення фльму тсно пов’язана з донькою режисера. Образ незнищенност укранства, який ближче до фналу суттвим чином трансформуться: один з персонажв фльму стверджу, що саме в хат — корння сторичних бд укранцв. Спродюсували картину Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська, Вталй Шереметьв.
Режисер Михайло ллнко вдомий фльмами Фучжоу (1994 рк), ТойХтоПройшовКрзьВогонь (2011 рк). Але тут Вктор Вльгельм (продюсер кно — ред. Катерина могла бути двчинкою, сусдкою, закоханою в нього, готова вддати все, щоб повернувся, а вн не зна, що вона його коха. дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. У кращому раз, мен залишалося дивитися у вкно, а не в чиюсь спину. У головних ролях: ванна ллнко, Богдан Бенюк, Дмитро Лнартович Головне було пережити цю павзу, бо випробування були серйозн. “Ми з гуртом “Мандри” зробили музику, до нас долучились багато класних людей. Красное или белое? Как выбрать вино при помощи виртуальной реальности
Вк укрансько хати короткий – вд вйни до вйни, – з цих слв Катерини починаться стрчка. "Мен не вриться, бо почалося все у 1967 роц на берез Днпра в сел Бучак. Не те, щоби х було легше знмати, це все ж таки короткометражки, шанс був. Вн фантастично спвав. Режисер назвав 12 беззаперечних причин, чому укранським глядачам варто подивитися фльм "Толока". "Фльм, я думаю, неодноразового користування, - пдкреслила ванна ллнко.
За задумом режисера, першими глядачами Толоки стали вйськовослужбовц та мирне населення зони проведення Операц об’днаних сил (ООС). Михайло ллнко та актори стрчки вдвдали понад двадцять мст та селищ Донецько Лугансько областей. Допрем’рний тур картини зоною ООС пройшов восени 2019 року, за пдтримки Укранського культурного фонду.