У фльм "Толока" говорити з хатою буде Катерина з балади Шевченка "У т Катерини хата на помост". Саме на сход я багато чого зрозумв, бо побачив не з новин не з нтернету, а на власн оч бачив вйну. Балада Тараса Шевченка стала стовбуром сценарю, з якого як глки проросли болюч сторнки укрансько стор. Однак люди приходили на толоку й допомагали збудувати гуртом нову хату. Наприклад, чомусь нам нав'язують, що "як не з'м, то понадкушую" це про укранцв, , найгрше, що ми дйсно так вважамо. Це зброя. знайшли у Стеблев фантастичне мсце.
Але потм була ще одна зупинка — фнансова. Саундтреком у стрчц стала псня Чорн очка, як терен, але дописали додатковий текст. Головна героня Катерина та хата фактично мандрують столттями. Для мене Толока – це сюрреалстична казка, в основ яко не вигадан перекази, а реальна укранська сторя, так хочеться, щоб вона закнчилася, так як вс казки: жили вони довго щасливо. Принаймн я не знайшов н в поез, н в живопису, н в кно. Важливо, щоб зараз цей процес не припинився. Коли дм вкотре руйнуться — чи то вд вйни, чи вд повен, чи вд революц, – вона склика толоку сусди вкотре, вже в нший сторичний перод, зводять скромну хатинку.
нарешт вдбулася всеукранська прем’ра. З цього вже зрозумло, що головною геронею "Толоки" Катерина. Оператор: Олександр Кришталович Фльм розповда про толоку як традицйний пдхд до швидкого будвництва хати з залученням рдн, сусдв, а то й усього села. нод непомтно, нод яскраво. Нараз тривають перемовини з кнотеатрами, тож бльш детальний розклад буде вдомий ближче до дати виходу фльму. Цього разу я пролюстрував текст за допомогою програми Photoshop (розкадровки, ескзи, фрагменти живопису, фото акторв). продюсер гор Савиченко тут
Михайло ллнко, автор сценарю режисер фльму "Толока", спецально для УП.Життя