Поки що тиша – це дуже тривожить. Творц фльму й актори прихали, аби розповсти про фльм. Вд трагед до комед Швидко руйнувалася хата, але й воскресала ще швидше, бо поруч завжди була глина, очерет, горбатилася степова акаця, а головне – толока! Якось я почув ц думки уголос вд брата. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була “скраю”, а завжди у центр громади. * Тарас Шевченко.
А нша верся увйшла у мою книжку Шпори для абтурнта. покохали тро козакв вона обця вддатися тому, хто поверне з полону брата, а насправд – коханого. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови домовленост, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи не втрачаючи над. Так говорить про дею створення фльму сам режисер Михайло ллнко: цей сюжет привв фльм у наш дн, – розповв Гал-нфо Михайло ллнко. Толока зазвичай одноразовою безоплатною працею гуртом для швидкого виконання велико за обсягом роботи. Стрчку "Толока" зняв режисер Михайло ллнко. Я не знаю, чи розбере твй комп’ютер кирилицю, яка пройде через нтернет. У мене – сторичною сценою засвання земл канцелярськими скрипками та дубом з налпленими мазанками.
Дещо показано у форм символв, асоцацй – як от Мазепа, який просто на стол у Катерини ставив макети церков, хат, кладе дорог реч. Сергй Романюк, на жаль, не дознявся, – говорить ллнко. Дя фльму трива 400 рокв, а хата, у якй вона живе, стоть цлою вд вйни до вйни. Через усю стрчку червоною лню тягнеться укранська народна псня Чорн очка, як терен. дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком.