У фльм присутн й багато нших символв та метафор, що пов’язан з 12 основними драматичними етапами в стор Украни - вд трипльських часв, татаро-монгольсько навали, доби Козаччини (найлегше буде впзнати Мазепу з шведами пд Полтавою) - до двох свтових вон (з московським чоботом, що наступа на укранську землю Сталним з його люлькою), Голодомору (колоски), пероду “Вдлиги” новтнх акцентв на росйсько-укранськй вйн та анекс Криму.
Дизайн постера реалзований BelkaStrelka Film Branding. Можливо, хтось оцнить це як хвастощ, але все ж таки: коли у 2012-му вийшов на екрани “ТойХтоПройшовКрзьВогонь”, вн шокував тим, що укранський фльм збира черги перед касами на клька днв уперед. Кнострчка знматься за формулою: ми, для нас, про себе. Я не кажу зараз про персонал, а саме про конкурс, який на нього не схожий. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Фльм отримав понад 28 мльйонв гривень вд держави – а це 98% вартост стрчки. А й сплкуюсь з людьми, що з надламаними долями, бо для мене дуже важливо. Не без бою, у 2013 роц сценарй перемг у вдбор Держкно, яке мало покрити половину з усього бюджету прокту. Але кожного разу Украна вдроджуться, так само, як воскреса укранська хата”, - сказав ллнко.
Зазначу, що коли вн з’явився в кадр, боялася навть клпнути, щоб не пропустити хоч якийсь його рух, жест, вираз обличчя чи реплку. Продюсери прокту — Пилип льнко й Андрй Рзоль. Це фльм-сага. Зйомки проходили у селищ Стеблв Черкасько област, над рчкою Россю. У кно грашки допомагають розв’язати технчн та фнансов проблеми, але не тльки.
Але вона наполегливо, як сотн поколнь укранцв, знову й знову пдйма з рун. Через обмежену кльксть мсць у зал на показ змогли потрапити не вс. Так було майже з кожним мом фльмом: "Вибачте, Михайле Герасимовичу, у вас перед тим був хороший фльм, а що ви принесли тепер? "Фучжоу"… Що це таке, для чого, кому?" Дво з трьох козакв гинуть, намагаючись виконати умову кохано, третьому вдаться врятувати брата, але брат Катерини виявляться зовсм не братом. Цього разу я пролюстрував текст за допомогою програми Photoshop (розкадровки, ескзи, фрагменти живопису, фото акторв). – В 1967 роц ми з братом мали цкаву розмову. Трагедя в Польщ: 20-рчний хлопець з Пдгаччини розбився на автомобл…У дн шанування Великого Кобзаря у прокат виходить нова укранська повнометражна картина, створена за мотивами твору Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост.. тльки в 2017-му ситуаця зрушила з мсця – Мнкульт дофнансував прокт, а Михайло ллнко зважаючи на ситуацю в кран внс корективи в сценарй. Це засмутило багатьох нших виробникв кнопродукц, яким доводилося шукати ще й приватн джерела дофнансування свох фльмв.
Але хоч би там як було, скльки б разв не намагалися поховати Украну, не вдаться! це якась тамниця. Не знаю, чи з толокою вона пов’язана, чи з чимось ншим. Але настав час думати про те, щоб не лише вдновитися псля чергово агрес, а як не стати жертвою надал.