Наш батьки добре пам'ятають знамениту псню на слова Дмитра Луценка "Хата, моя бла хата, рдна моя сторона, пахне любисток м'ята, мальви цвтуть край вкна". Ц рядки могли би стати заспвом до багатостраждального фльму видатного укранського кнорежисера Михайла льнка. Багатостраждального, бо загалом шлях до реалзац цього прокту розтягнувся бльше нж на пвстолття: задум народився ще 1967 року, а потм почалися труднощ з фнансуванням, постйним перенесенням прем'рних горизонтв...
Комчне переосмислення укранського, не тльки, утопзму, просто назвавши чорне блим. Звичай називаться толока (Toloka), так само називаться фльм. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати “брата” Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Крм сплкування з глядачами, повдомляють у пресслужб, вдбудуться заняття з медйно грамотност для дтей та юнацтва. Головна героня картини Катерина розмовля з нею, наче з живою душею, просить поради, скаржиться на лихо, згаду Василя. А тернополяни цей фльм зможуть переглянути вже 27 лютого. Партнер промокампан: Благодйний фонд горя Янковського.
Через, повторюю, самсть можна вднайти себе в патрархальному колектив, орнтованому на упокорення осбного. Поздка вдбулася восени, ми планували 12 показв, а влаштували 26. Коли вн побачив ус т под, "тьохнуло". Втаючи знмальну групу з першими досягненнями, Голова Держкно Катерина Копилова висловила впевненсть, що Толока буде суто укранським фльмом. Цей цикл таки перерветься, коли страшний втер-втрюган перемеле все навколишн життя (майже цитата з Фучжоу) Катерина поведе за собою аж дванадцятеро дтей (подбна дванадцятка уже виникала у картин), з них лишень одна двчинка. У мене своя шкала. Команда фльму показала стрчку у понад 20 мстах та селищах Донбасу. — У мене зараз дуже цкавий перод. Чекати поки хтось вдвою перемогу, а потм розповдати про вйну… Добре, дай Боже це, але чи не краще зробити свй внесок в перемогу, не дуже комплексувати? Оц зайв комплекси, що це спекуляця, пафос, а ще, не дай Боже, патротизм – це взагал якесь прокляття зараз. Багато чого бачила укранська хата, багато чого чула.
Але Толока лишиться хорошим спогадом у тих, хто прийшов, подивився оцнив. Наша укранська сила – в тому, що ми можемо дяти спльно. Дуже допомг у цьому Мирослав Гай. Нам буде цкаво подивитися через рк, може, через два або через десять порвняти сво враження, сво емоц себе. Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову зводить з рун.
Ми, по сут, змнили фнал фльму, вн вийшов на позитив. Вн да розумння для сучасних укранцв, що ми мамо шукати позитив у будь-якй, навть безвихднй ситуац, – каже Фоменко. – Пан Михайло дописав кльканадцять рядкв до псн власноруч. ми виршили, що ц рядки мають заспвати ус люди, як доклалися до створення стрчки. Це Богдан Бенюк, ван Леньо, багато нших. Саме цим ми вивели фнал з сторично стрчки у сьогодення. А ще там тршки дива.