Псля 1991 року з’явився шанс, але наш кнематограф почав гальмувати на середину дев’яностих примерз до рейок на довг пвтора десятилття.
А вн сам з того регону, де гаряче. Держкно взяло на себе 98,02% витрат на виробництво. Саме на сход я багато чого зрозумв, бо побачив не з новин не з нтернету, а на власн оч бачив вйну. 12-го березня цього року вперше за часи незалежност Украни на кноекрани вийде фльм “Толока”, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. Також допрем’рний показ фльму-притч Толока вдбувся у Стамбул в рамках Днв укранського кно. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт. Уяви: вйна, згорла хата, насуваться зима, а в тебе лише вода, очерет клька цеглин. Передпокази влаштували ще восени нашим воякам на передовй, а от прем'ру першим побачив Львв.
Одну з цих вйн називали на уроках стор в Москв гражданской войной на Украине. – Толока – феномен нашо культури, символ незнищенност, – поясню пан ллнко. Вн раптом на дв сторнки, але в ньому закладено так багато… У фльм присутн й багато нших символв та метафор, що пов’язан з 12 основними драматичними етапами в стор Украни - вд трипльських часв, татаро-монгольсько навали, доби Козаччини (найлегше буде впзнати Мазепу з шведами пд Полтавою) - до двох свтових вон (з московським чоботом, що наступа на укранську землю Сталним з його люлькою), Голодомору (колоски), пероду “Вдлиги” новтнх акцентв на росйсько-укранськй вйн та анекс Криму. Вк укрансько хати короткий — вд вйни до вйни. У “Фучжоу” – хата, що пливе посеред моря разом з хазяном, який не може кинути.
Не кажу про 25, навть не 50. Ми зважамо навть на яксть перекладу субтитрв, тому ретельно добирали перекладачв, адже кно саме по соб не дуже просте. У вдповдь на питання, якою робота - артхаусною чи глядацькою, режисер також наголосив, що для нього головним глядач: Ми робили фльм передусм для укранського глядача, без перебльшення. Художник-постановник: Роман Адамович, Микола Кщук Знате, я не люблю пафосу слв на кшталт "трумфально", але завжди був надзвичайно теплий прийом, аншлаги, рзномантн запитання до режисера, який вдкрито сплкувався з глядачем. А також зрки укранського кно, музики телебачення: Ахтем Сетаблав, Олег Скрипка, Сергй “Фома” Фоменко, Олег “Фагот” Михайлюта, ван Леньо, Галя Леся Тельнюк, Тарас Компанченко, Дмитро Вталй Капранови, Анна Заклецька, Роман Коляда. Вд трагед до комед
А ось нова голова Держкно Марина Кудерчук з чоловком