Можете не поврити, але фльм почався ще в 1967 роц. Зйомки стартували у 2013-му. Тод под почали розгортатися настльки бурхливо, що не могли не торкнутися фльму. Довелося зупинитися. Нараз багато фльмв, як мають непросту сторю – знмаюся вдвч або навть утрич довше. Але, менше з тим, поки була павза я здив з фльмом “ТойХтоПройшовКрзьВогонь” до наших хлопцв на Схд. Досить так поздив добряче: було приблизно 60 показв. я возив з собою фрагменти незавершено “Толоки”. Була можливсть посплкуватися, показати, возили з собою апаратуру. нколи покази були в дуже дивних ситуацях, часом просто неба. Це для мене був величезний досвд.
Але Шевченко не вказу, як довго запорожц блукають свтом, аж допоки знаходять чоловка Катерини. Фльм вийде на широк екрани 12 березня. Як висновки треба зробити, аби вискочити врешт-решт з цього порочного кола агресй, страждань й принижень перейти на справд новий рвень нацонально самодентифкац та розвитку? ми хочемо, щоб якомога бльше людей його побачили. Пробував вступити перед першою армйською службою до театрального вишу, але не мен забракло балв. Прем’ра фльму в Укран запланована на березень наступного року – до 200-рччя Тараса Шевченка. Однак допрем’рний тур картини зоною ООС пройшов ще восени минулого року. Але я бачив сльози на очах наших бйцв, лтнх жнок на тих показах. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, який насправд виявився коханим Катерини. Комчне переосмислення укранського, не тльки, утопзму, просто назвавши чорне блим.
— Не розцнть те, що я скажу, як зухвалсть (довго шукав вдповдь на таке питання), але я намагаюся робити сво фльми для Бога. Цей ресурс невичерпний, вн вдновлються кожного разу, коли зимовим морозним свтанком виходять на кригу ставкв, озер рчок чоловки з косами починають косити очерет, щоби вкрити цим очеретом сво майбутн хати. У т Катерини… – це 66 рядкв про те, як Катерина столттями чека на коханого з полону. Ця псня запам’яталася особливо, бо мала потужний мпульс, але закнчувалась якось на мнор: щось чужа хата, не моя. Фльм такою соб сагою, яка безумовно увйде в сторю укранського кнематографа як дуже важлива та значуща рч. Модеруватиме захд Сергй Неретн. Уже вдбулося 26 показв, ус вони пройшли з успхом. Поступово силуети дйових осб почали виростати до неочкуваних масштабв, пропонувати мен сво мфи, символи, забобони. демонстрували не у фешенебельних залах, а у напвзруйнованих клубах просто неба.
На пдвконн в Катерининй хат завжди горить свчка – так вона сповща про те, що вдома нема спершу господаря, потм дтей. Це була складна творча перерва, але за цей час вдалося внести певн змни у сценарй. Михайло ллнко, режисер “Толоки”: Продаться незавершена вйна. Як той епзод, де герой, якого гра Богдан Бенюк, дереться на електричний стовп й у пвлтрову банку ловить кулькову блискавку, аби лкувати нею людей. — Так, ми планумо шукамо можливост, бо матерал, що не ввйшов у повну версю "Толоки", надзвичайно кношно якост. Згодом змнювалися варанти ймоврних назв — "Життя одн хати", "Побачити померти". Цкавсть до стрчки велика — як з боку кнофестивалв, так з боку укрансько кноспльноти, яка чекала виходу фльму довг роки врила, що вн усе ж таки буде завершений. Зараз знмальна група гастролю з допрем’рними показами мстами Украни, а сама прем’ра у кнотеатрах запланована на 12 березня.
Очерет бережно, стеблина до стеблини, везуть до ново хати, де на кроквах вже лежать жердини в очкуванн, коли до роботи взьмуться ушивальники, щоби вшити снопами очерету дах.