Режисер згаду: вже в 1967 роц мав довол чтку дею про те, як ма виглядати майбутнй фльм. Однак за совтв тльки обмовитися про це вголос могло коштувати митцю життя. 2004 року у лист до свого однокурсника та грецького друга режисера Фотоса Лампрнососа Михайло ллнко розповв йому про задуману ним екранзацю. Вже тод режисер визначився з назвою картини.
— Ви брали участь в ООС? сценар усх цих чотирьох картин були написан дуже давно. У фльм дуже багато метафор, художньо образност та знакв. За словами ллнка, дея створення стрчки виникла давно, коли вн разом з братом сидв у рдному сел та задумався, що толока – це головна об‘днуюча програма. Багато чого бачила укранська хата, багато чого чула. Загалом держава профнансувала близько 98% вартост стрчки. Трива гбридна вйна, вйна без правил. Якби не толока, не було б де й зустрти коханого. Зазначаться, що дя фльму охоплю понад 400 рокв 14 важливих фрагментв стор Украни.
хата зазвичай одиначкою, такий соб хутрець, нчим не захищений. Камео-рол у стрчц виконали зрки укранського кно, музики телебачення: Ахтем Сетаблав, Олег Скрипка, Сергй Фома Фоменко, Олег Фагот Михайлюта, ван Леньо, Галя Леся Тельнюк, Тарас Компанченко, Дмитро Вталй Капранови, Анна Заклецька, Роман Коляда та н. Знмали Толоку поблизу Кива у рзних локацях. Вони у мене рзн: на вйськову тематику, лрична тема й стор про кохання. вся група була об'днана цю дею. Я навть видав збрку псень, яка ма назву "Моблзаця". Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин за сюжетом фльму доведеться не одне столття, не старючи не втрачаючи над. Змнються крана, кордони назва, полтичний лад, не старють лише клька персонажв.
Втм, я вдхилився, а у фльм важлива тема, яка об’дну вс сюжетн лн. Потм лунали слова провдника. Йдемо?Сьогодн у франквському кнотеатр “Люм’р” вдбувся допрем’рний показ фльму Михайла ллнка “Толока”. Якщо вс звикли бачити мене в образ людини, свдомого укранця чи героя, який вдстою нтереси сво земл. Не оминув прем'ри й режисер та клпмейкер Вктор Придувалов
дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини…, а доповнився сюжет спогадами з дитинства легендарного актора вана Миколайчука.