Режисер фльму, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко розповв, що дею екранзац виношував клька десятилть – ще з 60-х рокв.
Але потм з ним вдбуваться цкава трансформаця. нчого у них не виходить, бо толока, — розповв Михайло ллнко. Особливо, коли показували великого нациста картонне вйсько. дея створення фльму про феномен толоки, до якого ранше нхто не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. "Вдбулося велике явище: великий режисер Михайло Герасимович ллнко вдзняв кнокартину "Толока", яка цкава тим, що там чотириста рокв стиснено в одну картину. Вона, як не дивно, не залишила слду н в лтератур… принаймн я не знайшов. Фотозон було достатньо, бажаючих зробити свтлини - теж. Серед акторського складу фльму складно не помтити вдомих прикарпатцв. Мене тод це просто вразило", - додав ллнко.
Мар'нка, м. Завданням укранського кно тепер вважаться зжити елементи нацонально приналежност й домогтися повно нтернацоналзац решток свого кно за прикладом укранського телебачення, яке обслугову росйського та американського виробника й нося деолог. Ось саме цей фльм спробою боротьби з неправдою", - додав ллнко. Хоча я й ходжу не лише в кно, а й так маю можливсть щось дивитися, все ж не можу оцнити. цей сюжет привв фльм у наш дн.
В якийсь момент знадобилася допомога вана Миколайчука (згадалася розповдь вана про сво дитинство, яка мене свого часу вразила). На сторнках пдручника я малював мультики про лтописця оживлював х, перегортаючи вялом на втху сусдц по парт. Завдяки такому кно можна з упевненстю дивитися в майбутн спонукати до цього глядача. Без фнансування важко – витрати велик. Найдивнше те, що толока – це ункальна, переможна система укранського самопорятунку. Прем’ра Толоки запланована на 2020-ий рк.
ншим провдним поетичним твором, але вже без музики, стали слова Тараса Шевченка: окрем частини, а то й цлий врш “У т Катерини хата на помост”.