Можна було б назвати фльм пафосно Побачити померти (To Survive And Die), але назва у нього нша.
Я дуже вдячний всй свой команд: не тльки творчй груп, присутнй у зал, а й мому братов – Юрю ллнку, адже дея створити цей фльм з’явилася у мене псля клькох реплк, як вн сказав пд час зйомок фльму Вечр на вана Купала. Виконавиця головно рол, донька режисера ванна ллнко висловила сподвання, що фльм прес глядачам сподобався. виконують як актори, так сам творець фльму та ус, хто долучився до створення “Толоки” - акапельно, пд гтару, кобзу чи аранжування. Тарас Шевченко не пише, як довго вони здили. саме тому ми погодилися з ним спвпрацювати, – наголосив засновник Фонду Повернись живим Вталй Дейнега. У фльм козаки пускають мильн бульбашки, а герой, якого гра Богдан Бенюк, ловить блискавку голими руками. Це круговерть стор навколо селянсько мазанки, повз яку пройшли козаки татари, вйни Мазепи Петра , гайдамаччина, бльшовики, махновц, голод 33-го, вйна, затоплення села, Афганстан, Чорнобиль, врешт – вйна на Сход.
Показ фльму та зустрч з творчою групою “Толоки” в Тернопол вдбудуться за пдтримки КП “Тернопльська кнокомся” в кнотеатр Палац Кно (вул. — Як вдомо, кльксть — не завжди яксть… Фльм пропону чотирьохсотлтню притчу з присмаком гркувато рон – мж трагедю та комедю, де перебг часу й сторичн под частково втлюються у змодельованому, нколи навть грашковому вигляд. — Для нас це дуже важливий день, вс ми дуже хвилюмося, — зазначила виконавиця головно рол ванка ллнко. Про це повдомля пресслужба Держкно.
— Мова картини трошки незвична для сприйняття непдготованого в план стор глядача, тому було побоювання, що не вс сприймуть таке кно. — Дйсно, друга моя служба була за моблзацю. Я дуже радий, що особливо останнм часом герой пшов на екрани. Стрчка вийшла неймоврно музичною та мелодйною. Для Катерини час сну вдразу у двох вимрах: в одному — нестримно мчить крзь сторччя, в другому переста снувати вимрються не хвилинами, роками чи епохами, а любов’ю, розлукою, надю, втратою, надбанням. За словами ллнка, допрем'рн покази фльму вже вдбулися в Литв, Туреччин, Болгар. Ексголова Держкно Пилип леннко – як продюсер, а донька режисера ванна ллнко виконала головну роль – Катерини. Фотозон було достатньо, бажаючих зробити свтлини - теж. "Не так давно я був у Бучаку побачив там втряк, який ховаться вже в соснах. Вперше за часи незалежност на кноекрани вийде екранзаця твору Тараса Шевченка.
Передсторя створення фльму "Толока" бере свй початок ще у 2004 роц, хоч дея зародилася ще у 1967 роц. Режисер Михайло ллнко розповв про цль створити таку екранзацю у лист свому другов, чим взуалзував мрю. Втм, впевнен кроки на шляху до мети було зроблено у 2012 роц.