Картина вийде в прокат 12 березня 2020 року. См гривень з кожного квитка на "Толоку" будуть перерахован до фонду "Повернись живим" направлен на допомогу арм.
У титрах картини це позначено: За вршем Тараса Шевченка та з не оприлюдненого Юря ллнка вана Миколайчука. У Тараса Шевченка маленька балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства. Козацтво, Голодомор, Чорнобиль, вйни, революц - це те, що зробило наш народ таким, яким вн . Режисер фльму, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко розповв, що дею екранзац виношував клька десятилть – ще з 60-х рокв. Це пов’язано з фнансуванням? Зараз з’явилися побоювання, що значна частина буде орнтована на росйський ринок, а це означа, що фльми будуть знмати росйською, у фльмах гратимуть росйськ актори. У них я завжди чомусь учусь. Говоримо про те, чому за основу стрчки було взято врш Тараса Шевченка – “У т Катерини хата на помост…”, чому зйомки стрчки почались ще в 2012 роц, а завершилась нещодавно, скльки акторв з Прикарпаття вдзнялось у фльм, як створювався основний саундтрек та як реагували на фльм глядач у прифронтовй зон.
Була ще одна важлива грань – добровольц та волонтери АТО, до яких я здив протягом 2014-2016 рокв, показував "ТойХтоПройШовКрзьВогонь" у блндажах, на блок-постах просто неба. Фльм отримав понад 28 мльйонв гривень вд держави – а це 98% вартост стрчки. Але тут Вктор Вльгельм (продюсер кно — ред. Катерина ряту не тльки свй дм, а й тих, кого вн зберг вд холоду, голоду, вйн, пожеж тощо. Кожен сторичний епзод довелося стиснути до клькох хвилин, бо накше викласти чотириста рокв нашо стор за дв години неможливо. Жанр стрчки – романтична балада.
Головне було пережити цю павзу, бо випробування були серйозн. Мажорна тональнсть кнцвки вселя глядачам надю, що все ж таки укранцям вдасться розрвати коло трагедй, нарешт збудувати хату, яка простоть вки котру знову не доведеться вдбудовувати. Нагадамо, що Толока фльмуться за поетичною мнатюрою Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост. Плануться через нтернет-платформу Спльнокошт за 200 днв збрати 2 мльйони гривень. Те, що зйомку Толоки ставили на паузу не видно на екран.
На кноекранах таких фльмв не було майже 60 рокв. Сподваюся, що 12 березня мораторй буде порушений. Хочеться, щоб з словом “толока” повернувся сакральний змст процесу толоки. Не знаю, що ще так може об’днувати. Це ж не лише будвництво дому. На Майдан теж була толока, яка будувала нашу хату. Дуже багато поверхв у цьому визначенн.