Зйомки фльму розпочалися у лютому 2013 року тривали до вересня 2018. У березн 2019 року, перебуваючи у монтажно-тонувальному перод, проект взяв участь у семнар Лабораторя кномонтажу в Укран First Cut Lab.
Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову зводить з рун. я не знайшов в поез, я не знайшов в живопис, хоча це дуже красиво. Уяви: вйна, згорла хата, насуваться зима, а в тебе лише вода, очерет клька цеглин. "Я вдячний Ганн Заклецькй, ванц Червнськй, Лес Галин Тельнюк, вану Леньо, Олегу Михайлют (Фагот), Тарасу Компанченку, Роману Коляд, Володимиру Лавренчуку, саунд-продюсеру Сергю Фоменку (Фома), режисеров клпу Кадму Тарасову продюсеру Андрю Рзолю за те, що вдгукнулись на запрошення приднатися до нашо толоки донесли до свтово спльноти де Укрансько народно Камасутри", - зазначив режисер Михайло ллнко. Ваш новий фльм – “Толока”. х ловити треба — навть без шансв пймати. Фотограф – Ярослав Плунський”, - деться у повдомленн. сценар усх цих чотирьох написав дуже давно, але змг х зняти аж псля 1991-го.
З Толокою, за його словами, жодних питань не було, адже це найбльш укранський найбльш самобутнй фльм. показ вдбувався не у кнотеатрах, звсно, але для творчо групи це був дуже важливий глядач. Як повдомля Цензор. 400-рчна сторя нашо стражденно земл, яку паплюжили, намагались використати та знищити. Бо задумав ще 1967 року. Що й вдбуваться.
Толока створювалася за мотивами балади Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост. Тому, щойно був готовий фльм Толока, я вдразу ж повз його туди. Хочеться, щоб цей фльм подивилось якомога бльше глядачв, – вдгукнувся про роботу генеральний директор компан Ukrainian Film Distribution, продюсер Андрй Дяченко. Шкода, що нема очевидного сектора в кнотеатрах – короткометражок. Фльм аж няк не мнорний, навпаки — оптимстичний, хоча й побудований на важливих фрагментах стор Украни, як далеко не завжди мажорн.
Вк укрансько хати короткий – вд вйни до вйни. Якби не толока, не було б де й зустрти свого коханого. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була скраю, завжди у центр громади.