— У т Катерини хата на помост — маленький врш. Мене питають: як вдалося перетворити такий маленький врш на повнометражний фльм? Тамниця у тому, що цей врш, попри те, що вн — шедевр, написаний дуже скупо. У врш йдеться про те, що було, але нема бограф геров, не показан хн характери. Скажмо, похали тро козакв визволяти Катриного брата, а потм один з них повертаться. Тарас Шевченко не пише, як довго вони здили. Для того, щоб розгорнути широку сторичну панораму, я зробив припущення, що шукали брата 400 рокв. за цей час сторя Украни перегорнула дуже драматичн сторнки. кожна ця сторнка сну у фльм, як маленький мф, який сприймамо з нашо позиц. Не з т, яку нам нав’язували колись, а з нашо, укрансько. Шевченкв врш нби да дозвл актору, режисеру подумати про характери свох персонажв, про хн взамини, як вони зустрлися. У врш написано, що зустрлися. Але як саме? Як обставини х пдштовхнули одне до одного? Це наповнення виросло до повнометражного фльму.
До зйомок не дйшло – фльм зупинили. Ми, по сут, змнили фнал фльму, вн вийшов на позитив. Режисером, автором сценарю та спвпродюсером стрчки Михайло ллнко. Одначе ж сатанинський вогонь, який вергаться Петром Першим (той, що розпинав), знищу нову сторичну цлснсть шведв та укранцв. Саундтрек до фльму Толока – нтерпретаця Михайла ллнка псн "Чорн очка, як терен"
Але я розумю, що у кожного своя доля. Але реалзувати дею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежност Украни про укранське кно не дбали на державному рвн. Але т козаки що вижили, повертаються до двчини та вбивають за пдлсть, адже дина наречена козака – шабля… Це цкаво потрбно розвивати. Хата народжуться пд час толоки.
На його думку, толока - це ункальна переможна система укранського самопорятунку, це сила та мць укранського народу. Залишилося багато матералу, який не увйшов у двогодинну версю для кнопрокату. Але, може, саме вона нас ще до терплячост привчила. Фльм – це живий органзм А якщо ти не хочеш, тод набагато складнше буде жити.
— Було три допрем'рн закордонн покази — у Вльнюс, Соф й Стамбул. Скрзь, попри те що це рзн крани й рзна ментальнсть, "Толоку" приймають надзвичайно добре. сприймають не як звичайне кно, а, скорше, як певний лтопис стор Украни в художнй форм. Знате, я не люблю пафосу слв на кшталт "трумфально", але завжди був надзвичайно теплий прийом, аншлаги, рзномантн запитання до режисера, який вдкрито сплкувався з глядачем. Ми зважамо навть на яксть перекладу субтитрв, тому ретельно добирали перекладачв, адже кно саме по соб не дуже просте. Тому важливо, щоб навть на рвн субтитрування глядач сприймав фльм.