За Гоголем Шевченком належить згадати народну культуру, фольклор, без знання якого н Гоголь, н Шевченко просто немислим. Як Михайло ллнко, як й нший ллнко — Юрй (досить пригадати Вечр на вана Купала, який у самих титрах визначено: Варац на теми оповдань Миколи Гоголя та укранських народних казок). У Толоц режисер спираться на рзн шари фольклорно-мфологчно, обрядово поетики — найяскравше, найвидимше це виявляться в псн Чорн очка, як терен... з лейтмотивом: Хата не мусить бути чужою, Чужа хата не своя...
Ми хочемо зробити яксний фльм не лише для тих, хто зна любить Шевченка, але й для тих, хто впевнений, що Шевченко – всесвтньо вдомий футболст. Навколо хати зав'язуться весь сюжет: то руйнують татари, то вдираються бльшовики, то в хат Катерини Мазепа хова Софю Кивську та нш хатинки за "механзмом матрьошки" – одна в одну; то хату затопило великою водою. Автор сценарю: Михайло ллнко Двчина пообцяла вийти замж за того хлопця, якому вдасться визволити брата з полону. Неможливо змнити все, але нколи достатньо замнити одне слово – вже дуже багато чого перевертаться. Коли Катерина з дтьми збира реч пережджа до Криму, вона губить гребнь. Сергй Романюк, на жаль, не дознявся, – говорить ллнко. нчого про характери, бограф – берть наповнюйте.
Толока – це тамна зброя та стратегя виживання Украни. Щонайменше хтось вдразу порине в сторю, згада Довженка Параджанова, хтось скаже, що сучасн комерцйн комед – чудова альтернатива голлвудщин, дехто в захват вд фестивальних картин, а для когось такого поняття не сну взагал. Нбито сучасна людина, а провнцйнсть у кожнй реплц. Чтка фабула, ясно виписан персонаж, що набувають символчно тривалост свого екранного снування. Втм, це не завадило режисеров вдобразити 12 рзних сторичних перодв з стор Украни, включно з анексю Криму.
Трагчних, кумедних, практичних, але реальних. Держкно повдомило про завершення виробництва фльму-притч Михайла ллнка “Толока“, яка створювалася за мотивами балади Тараса Шевченка “У т Катерини хата на помост“. Псля 1991 року з’явився шанс, але наш кнематограф почав гальмувати на середину дев’яностих примерз до рейок на довг пвтора десятилття. — А як сприйняли картину за кордоном — у рамках Днв укранського кно? паралельно, якщо маю час, я займаюся самоосвтою, я беру нструмент, я пишу тексти, я граю псень, ходжу на мистецьк платформи псенною оповддю розказую про теми, як мене цкавлять. Актори: ванна ллнко, Дмитро Лнартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергй Романюк . Тож виходить: новий життвий цикл розпочинаться з смерт нею ж закнчуться.