Одначе ж сатанинський вогонь, який вергаться Петром Першим (той, що розпинав), знищу нову сторичну цлснсть шведв та укранцв. Хоча зерня нового життя все ж кинуто — швед Ферднанд започаткову нову глку укранського життя.
йдеться зовсм не про зовншнсть. Однак надя, що псля вимушено перерви глядач пде до кнотеатрв у подвйнй клькост. Я не мг прийти та сказати: принс сценарй укранською мовою. У зйомках фльму було задяно бльш нж 70 коней, 30 кнних каскадерв та 40 кннотникв. Робота над стрчкою почалася ще у 2013 роц. у прифронтовй зон, безпосередньо на позицях ми показували цю картину. Вийшло про любов. — Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства, -ззнався засновник Фонду Повернись живим Вталй Дейнега. 12-го березня цього року вперше за часи незалежност Украни на кноекрани вийде фльм “Толока”, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. Коли почав працювати, подумав: “А як екранзац творв?”.
Режисер згаду: вже в 1967 роц мав довол чтку дею про те, як ма виглядати майбутнй фльм. — Читай! А коли я прочитав баладу Шевченка – тод вс пазли склалися. Шкода, що нема очевидного сектора в кнотеатрах – короткометражок. Тут у мене був шок: коли розпочалися зйомки, екранзацй Шевченка не було 50 рокв. Кого найчастше запрошують режисером оператором для зйомок роликв? Звичайно, ноземцв. Все чтко та органчно. Авторськ стрчки Михайла ллнка — це фантастичне кно.
Фльм у широкий прокат виходить 12 березня. Що завадило показати цю стрчку глядачам ранше? Про не ще не сказав. Стрчка знята за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Пдтримумо тезу Михайла ллнка про те, що це художн полотно – про себе для себе. Промокампаня фльму проходить за пдтримки Фонду горя Янковського нцатива заради майбутнього. Це суттвою перешкодою для фльму, оскльки багато хто з цих людей прийма ршення, визначальн для його дол. Упродовж останнх п’яти рокв Украна активнше зайнялася виробництвом фльмв.
– Коли я почав працювати над дею, в мене народилась дитина. Коли я читав й сценарй, вона вперше в житт заплакала. Якби я тод почав знмати стрчку, я би знмав ншу актрису, бо ж потрбна була доросла жнка, а не двчина. А за 18-20 рокв донька виросла, стала акторкою та балериною.