— Усе почалося з того, коли у 2014-2015 рр. я здив вздовж лн фронту зажджав на так позиц, як нам показують у новинах, у мене було 60 переглядв фльму ТойХтоПройшовКрзьВогонь. Й у прифронтовй зон, безпосередньо на позицях ми показували цю стрчку. Возили з собою апаратуру та фрагменти незавершеного фльму Толока, зйомки якого тод призупинили. Саме на сход я багато чого зрозумв, бо побачив вйну не з новин не з нтернету, а на власн оч. дйшов висновку, що головна фокус-група крани — на фронт.
Михайло ллнко, режисер “Толоки”: Продаться незавершена вйна. навть якщо через карантин зараз псля прем'ри покази в кнотеатрах скасують – варто туди навдатись згодом. Розповда про 14 важливих фрагментв стор. Картину вдбрано для участ в Презентац проектв WORK-IN-PROGRESS третього за свтовими рейтингами мжнародного кнофестивалю у Карлових Варах та на Одеському мжнародному кнофестивал у липн 2013 року. Але Шевченко не вказу, як довго запорожц блукають свтом, аж допоки знаходять чоловка Катерини.
Водночас вн пдкреслив, що впродовж роботи над фльмом орнтувався на сучасн под: “Я весь час ловив сигнали подй, як вдбуваються. Режисер почав свй творчий шлях ще у 1975 роц, й багато дей фльмв зародилися у автора у перод 60-70-х рокв минулого столття, але через нюанси з радянською владою, вдклалися на потм. ванна справилася з цим непростим та багатогранним персонажем. Навть в укранських пснях, у яких про все, про толоку – ан звуку (мораторй на спогади про толоку – ще одна тамниця). Зйомки фльму стартували у лютому 2013 року, а прем’ра картини запланована на березень 2014 року – до 200-рччя вд дня народження Великого Кобзаря. До попкорну ще не дйшов, але в ньому нчого страшного нема (смться). — Наш фльм — це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки, — розповв Михайло ллнко.
Це був нший бк електрички. Дуже зворушливо було бачити його на екран. У ньому нема, якими були Катерина тро козакв, якими характерами надлен, – коменту Михайло ллнко. Чути, що актор не волод укранською мовою… Хотв би я побачити француза, який не волод настльки французькою; або польського, росйського актора. Те, що мало статися у кадр, стало реальнстю — вн загубив ту зрку. Партнер промокампан: Благодйний фонд горя Янковського Фльм стояв 15 мсяцв – зараз ми реанмумося”. Отже, геров картини треба оживити. Спецально до фльму Толока гурт Мандри записав кавер-версю укрансько народно псн Чорн очка як терен.
Хати, власне, ще нема. лише дерев’яна конструкця. Можна було б назвати кресленням хати, що спираться на землю займа частину небесного простору.