Фльм ми знмали толокою – знесли докупи очерет, глину, реквзит, операторську технку, костюми, збрали знмальну групу, потм ще одну, запросили акторв, одного крука, одну козу, одного собаку, коней запросили, чорнобильську пожежну машину, парочку нмецьких штурмовикв “Юнкерсв”, дванадцять вагтних жнок, кульову блискавку, не забули секретаря сльського партосередку, один ураган, одного Героя Радянського Союзу з золотою зркою на грудях, один загн польських гусарв проти татарсько кнноти, три десятки укранських бранок, озброли вдягли два вйська – Карла Х (25 000 воякв) Петра (42 000 воякв)…
там було питання: що робити? Чи скурвитися спасплюжитися чи, навпаки, лишитися людиною. Цей фльм – як мкс музики та укрансько дентичност. Режисер також пдкреслив, що для нього головне — глядач: “Це наш глядач, бо ми робили фльм насамперед для укранського глядача, без перебльшення. Я всм вдячний: продюсерам, костюмерам, гримерам, акторам. Прокатом стрчки займаться компаня Ukrainian Film Distribution. Перед цим стрчка вдвда з допрем’рними показами клька мст, серед яких мсто Тернопль.
Фльм вийде в укранський прокат 12 березня. тут я повинен згадати одну дуже важливу обставину, яка визнача побудову сюжету фльму. Режисер Михайло ллнко розповв про цль створити таку екранзацю у лист свому другов, чим взуалзував мрю. — Як на мене, Толока то Короткий курс укрансько стор у символах. У ширшому понятт укранська нацональна дея сьогодн – розрвати коло виснажливого сторичного циклу, вийти на пряму дорогу, а найближче – перемога. Режисером, автором сценарю та спвпродюсером фльму Михайло ллнко: Наш фльм – це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, який насправд виявився коханим Катерини. Завдяки такому кно можна з упевненстю дивитися в майбутн спонукати до цього глядача.
Якби можна було розплутати ц слди, поговорити з укранською хатою… Але з хатою вмють говорити лише мешканц. Зараз команда фльму заявила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован фонду спрямован на допомогу арм. — Загалом, я йшов до прем’ри набагато бльше. ми похали на полгон, де була пдготовка, де був бойовий вишкл. Толока – це фльм-подорож драматичними епзодами укрансько стор, яка, повторюю, охопила аж чотири столття. За укранським звичам на толоц будували хату. Але щоб вразило, зачепило так, що хочеться знову йти дивитися – також н.
З кожного проданого квитка 7 гривень перерахують у фонд пдтримки арм Повернись живим.