— У кно, у кновиробництв сну певна мстика. Шсть рокв ми Толоку знмали... ось нарешт останнй знмальний день. Залишився останнй кадр Кримсько толоки. Його мамо зняти з одного дубля, бо сонце заходить.
А до того той афганець каже — досить хату мастити, я вам побудую справжнй будинок. Можливо, зараз було б непоганим внеском сучасн урбанстичн стор. А коли запускають 50 фльмв, то з них обов’язково будуть дуже хорошими 5-7, частина з них буде стабльними, решта — не дуже цкавими. Катерина пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Багато разв з Украною прощалися, але кожного разу вона вдроджувалася, як укранська хата. Це болячка. Це код з нашо генетично пам'ят, у часи випробувань вн пробуджуться й активзу все для перемоги.
Нби фльм, знятий в 70-их роках, дивним чином перенсся на екран сьогодн, дорогою набувши елементв сучасност. "Сюжет почався тод, коли я перевернув сторнки Шевченка, нашого поета-пророка, побачив маленький врш на дв сторнки "У т Катерини хата на помост", - сказав вн. Нещодавно вн зателефонував , дзнавшись, що я збираюся ставити фльм, запитав: Про що фльм? Вдповдь виходила за меж телефонно розмови. ллнко ззнався - йому не вриться, що це нарешт сталось. Це була робота не дуже регулярна, вдповдно вд цього залежали заробтки. Дуже багато поверхв у цьому визначенн. “Тарас Шевченко да таку можливсть. — Так. Навть у цлком урбанстичному “Сьомому маршрут” поранений боць посеред пустел за лчен секунди буду хату, вк яко вд народження до смерт – лчен хвилини.
Приурочена до 200 рччя Кобзаря. Найдивнше те, що толока — ця ункальна, переможна система укранського самопорятунку — як не дивно, не залишила слду у лтератур. На широк екрани фльм виходить 12 березня. за цей час сторя Украни перегорнула дуже драматичн сторнки. Сюжет заснований на балад Тараса Шевченка про двчину Катерин. – Пан Михайло дописав кльканадцять рядкв до псн власноруч. Дво з трьох козакв гинуть, намагаючись виконати умову кохано, третьому вдаться врятувати брата, але брат Катерини виявляться зовсм не братом. Але жодна хата в Укран нколи не була "скраю". Тому знову довелося вносити корективи. Промокампаня фльму проходить за пдтримки Благодйного фонду горя Янковського.
Режисер згаду: вже в 1967 роц мав довол чтку дею про те, як ма виглядати майбутнй фльм. Однак за совтв тльки обмовитися про це вголос могло коштувати митцю життя. 2004 року у лист до свого однокурсника та грецького друга режисера Фотоса Лампрнососа Михайло ллнко розповв йому про задуману ним екранзацю. Вже тод режисер визначився з назвою картини.