Йдемо?Сьогодн у франквському кнотеатр “Люм’р” вдбувся допрем’рний показ фльму Михайла ллнка “Толока”.
Одна лише, для початку, деталь: Катерина в Толоц проходить через столття незмнною, це вчна Жнка, вчна вкранська безсмертна душа. "Не так давно я був у Бучаку побачив там втряк, який ховаться вже в соснах. У мене навть листи вд Госкно СССР, де написано: Извините, этот замысел в наш тематический план не ложится. За задумом режисера, першими глядачами “Толоки” стали вйськовослужбовц та мирне населення зони проведення Операц об’днаних сил (ООС). Ми спецально возили яксну технку, щоб забезпечити вдал покази "Толоки".
Цей фльм — не просто сторя кохання двчини, яка чека коханого з полону. Цього лта фльм представлять на Одеському кнофестивал. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а улюбленим . Возив з собою також фрагменти незавершено "Толоки". нколи вони з’являються. За статистикою, в Голлвуд може бльше грошей саме за попкорн збирають (смться).
Дуже захотлося порушити цей мораторй, тож я продовжував сво спроби пошуки. Його по рзному оцнили, але факт факт – стояли черги. Став першим головою правлння Укрансько Кноакадем. Власне, саме тут вдповдь на запитання: "Чому геро фльму (включно з собакою) так довго живуть?" Шевченко взагал розглядав вс поколння укранцв як одне ство, сво слова присвячував " мертвим, живим, ненародженим". наскльки це було можливо, намагався разом з групою, з акторами вдобразити це у фльм. До екранзац не дйшло – невдовз ван помер.
Втм, я вдхилився, а у фльм важлива тема, яка об’дну вс сюжетн лн. Про не ще не сказав. Вона ма таке глибоке нацональне (фольклорне) корння, що перетворю фльм у надзвичайно непопулярний сумнвний експеримент, позаяк, згдно з останнми вяннями у нашй культур в кнематограф, нацональне кно безповоротно скомпрометувало себе в усьому свт. Завданням укранського кно тепер вважаться зжити елементи нацонально приналежност й домогтися повно нтернацоналзац решток свого кно за прикладом укранського телебачення, яке обслугову росйського та американського виробника й нося деолог. Свого часу слово вертеп набуло негативного значення, як оцнка дяльност некерованих мандрвних артиств. Сьогодн негативного значення у нас набуло словосполучення укранське кно.