Головн рол в Толоц виконали ванна ллнко, Дмитро Рибалевський, Василь Кухарський, Богдан Бенюк, Дмитро Лнартович, Костянтин Войтенко, Мирослав Гай, Сергй Романюк, Олег Примогенов та нш.
А нша верся увйшла у мою книжку Шпори для абтурнта. Представник вд Держкно вгенй Коваленко також був лакончний у свой промов заявив - у вдомств давно очкували на вихд Толоки. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Життя Ця розповдь наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Робота над картиною тривала 7 рокв.
400-рчна сторя нашо стражденно земл, яку паплюжили, намагались використати та знищити. Але та робота була, як казка, — творча атмосфера, оч горли. Фльм змнювався змнювався. Ус втомлен. У врш йдеться про те, що було, але нема бограф геров, не показан хн характери. Селяни знали, що сьогодн ти врятуш сусда, а завтра вн тебе.
Фльм Михайла ллнка Толока виходить у широкий прокат. У вдомй книжц Григоря Грабовича Поет як мфотворець проаналзовано мфологчну парадигму прихованого скарбу, Украни як могили, котру ще належить розрити, аби постала небжчиця у всй крас свой. Тому знову довелося вдкласти цей задум. Для мене такий характерний момент: псля 1991 року я зняв чотири фльми — Фучжоу, 7-й маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь Толоку. Ти попросив мене по телефону детальнше розповсти про фльм, робота над яким уже почалася. Якщо напередодн хату спалила блискавка, необережн дти, заздрсний сусд, п’яний старший брат, вдьма, чорнобильська аваря чи знищив набг кочовикв, татар, литовцв, кримчакв, московитв, блогвардйцв, нмецько-фашистських загарбникв, то т, що вцлли, мають шанс швидко збудувати хату й вижити, застосовуючи матерали, як завжди пд ногами.
Швидко руйнувалася хата, але й воскресала ще швидше, бо поруч завжди була глина, очерет, горбатилася степова акаця, а головне – толока!