Остання толока у фльм, коли Катерин довелося пднмати хату, вдбувалася у Криму, – додав режисер.
Але мж цим всм мали пройти роки. 400-рчна сторя нашо стражденно земл, яку паплюжили, намагались використати та знищити. Ус чекають програму дй глави Держкно. Мабуть, наросло за часи зведення цього кнодовгобуду з багатокомпонентност усього залученого. Життя у знаменитий врш 1848 року вдихнув режисер Михайло ллнко.
А дуже хотлося. Це дуже дорога для мене сторя”, – розповв режисер. У протокольному реч називаються своми менами. На вдмну вд американських фльмв, у врш Шевченка нема подробиць пригод козакв у тилу ворога. дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка ще в 1967 роц. Нараз багато фльмв, як мають непросту сторю – знмаюся вдвч або навть утрич довше. Коли я був у Болгар, до мене пдйшов один режисер, який намалював мен дуже сумну картину. На велик екрани виходить виходить “Толока” — укранське сторичне кно про те, чому наша хата нколи не з краю.
Правовласники фльму переховуватимуть з кожного придбаного квитка 7 гривень на потреби укранським вйськовим. Як б бди не падали на голови укранцв, одначе жнка приведе на свт нових дтей, роду не буде переводу. А срники все не закнчуються. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини… Це балада про те, як закохалися в Катерину тро козакв. Якби вам запропонували зняти другу частину Толоки, аби вискочити на новий рвень, ви б взялися? ось лише у 2020-му роботу завершили. Була хороша екранзаця за мотивами твору Шевченка “Каптанша” в 1987 роц з Богданом Ступкою в головнй рол. Показував, коментував, слухав.
А лейтмотивом картини стала авторська верся укрансько народно псн Чорна очка, як терен (в нтерпретац Михайла ллнка Укранська народна камасутра). Псню у фльм виконали вдом музиканти, актори, волонтери. Саунд-продюсер треку — Сергй Фоменко (Фома).