Дизайн постера реалзований BelkaStrelka Film Branding. Фотограф – Ярослав Плунський.
Найдивнше те, що толока — ця ункальна, переможна система укранського самопорятунку — як не дивно, не залишила слду у лтератур. Особливо у нашй Толоц. А вн сам з того регону, де гаряче. Якби не толока, не було б де й зустрти коханого. Михайло ллнко працю над новим фльмом “Толока” з 2013 року. Вн вважа, вся група його в тому пдтриму, що нин головна фокус-група крани — на фронт. Як би це не було складно, ми вимушен перезнмати фльм спочатку – з ншим актором.
Незадовго до смерт ван Миколайчук розповв мен, що в дитинств мало не загинув вд рук божевльного маняка. Шевченквська сторя Катерини у фльм – нби передмова, вона трива не бльше 30-40 хвилин. Але реалзувати дею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежност Украни про укранське кно не дбали на державному рвн. Фотограф – Ярослав Плунський”, - деться у повдомленн. Метафорами, символами, знаками та образами просякнутий кожнснький кадр.
Тепер крадено менше, але нхто не може сказати, яку частину становить крадений second hand на вдеоринку на кабельних провнцйних мережах. Там вони торкаються й ц теми — треба вже розрвати те замкнуте коло страждань. Коли нищить ворог чи блискавка, сходяться родич сусди на толоку разом вдбудовують. Врешт-решт, мй однокурсник допомг мен подивитися на фльм очима ноземця, для якого питання, як я цитував на початку, щирою спробою зменшити дистанцю до фльму. У цьому чи не головна складнсть сприйняття фльму, який потребу адекватного прочитання й реагування.
А до того той афганець каже — досить хату мастити, я вам побудую справжнй будинок. буду цегляний котедж... бля Чорнобильсько АЕС у 1986 роц... знову термново треба скликати толоку, бо зима не чека. У тих роздумах вона поднан два боки одн медал чи хати. Укранська хата живе вд вйни до вйни... Толока — це генетичний код укранцв, це порятунок, спасння. Але все ж таки час будувати щось нше, мцне надйне, щоб не можна було спалити чи зруйнувати.