Протягом наступних рокв я залишався дос залишаюсь причарованим цю версю призначення укрансько хати, але одна справа – верся, а нша справа – сюжет фльму. Я фантазував, вигадував, шукав про толоку в лтератур, у живопис, в казках – нде нчого знайти не мг. Не змг знайти про толоку навть у Тараса Шевченка, але гортаючи сторнки “Кобзаря”, прочитав: “У т Катерини хата на помост”. Подумав: Нарешт! Це, мабуть, про хату Виявилося – про любов. про вйну. Дал сюжет склався сам: Продаться незавершена вйна. Не дорого в хорошому стан.
Яка б бда не руйнувала домвку, вона завжди знаходить сили жити. У ширшому понятт укранська нацональна дея сьогодн – розрвати коло виснажливого сторичного циклу, вийти на пряму дорогу, а найближче – перемога. Щоразу з Украною прощалися говорили, що нема. Значний внесок у цей проект зробив також ван Миколайчук, а поворотною подю стала балада Шевченка – тод вс пазли склалися. Восени минулого року вдбувся допрем’рний промо-тур картини у зону ООС. У фнал ми бачимо х, скинут в такий соб позасценчний, позаекранний простр. Регулярно виходили прем’ри фльмв, у прокат з’явилися непоган показники. А що було робити лтописцю? Не бгати ж йому шляхами стор в пошуках фактв. — Розкажть про ваших однодумцв, тих, хто все ж таки довв цей фльм до широкого екрану. Стрчка знята укранським режисером Михайлом ллнком за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни, Михайло ж автором сценарю та спвпродюсером.
Жанр: романтична балада У чому поляга укранський нтерес? Пд час виконання бажання Катерини дво козакв гинуть, а третьому все ж вдаться врятувати брата двчини, який виявляться коханим. Toloka, У т Катерини хата на помост. Врю, що цей фльм навчить нас багатьох мудрих речей.
За основу стрчки режисер обрав Шевченкову баладу У т Катерини…. Його, як поетичне кно, важко критикувати за сторичн огрхи, але й важко гучно хвалити, коли так помтн т нюанси, як б зробили його ще кращим. Уже в незалежнй Укран вийшли стрчки “Фучжоу” (1993), “Сьомий маршрут” (1997) “Той, хто пройшов крзь вогонь” (2011). Вдмовитися вд толоки вважалося грхом та вимагало сповд, каяття спокути. Я не мг прийти та сказати: принс сценарй укранською мовою. Творц картини також подякували за тепл вдгуки тим, хто подивився “Толоку” пд час прем’ри. ван Миколайчук розповв мен незадовго до смерт, що коли вн був дитиною, мг загинути вд божевльного маняка. Я бачив, як реагують глядач: це дуже жива реакця, солдарна.
"Мен не вриться, бо почалося все у 1967 роц на берез Днпра в сел Бучак. На жаль, вд цього села вже майже нчого не залишилось. Тод ми сидли з братом, з Юрм ллнком, вн - просто так думки в голос - каже, дивись, хата укранська, а взагал-то в стнах ц хати велика-велика тамниця незнищенност Украни", - розповв режисер.