В епзод Полтавсько битви уже програмуться ускладнення структурно будови Хати смейного облаштування. нший метод суто мфологчним: постйне називання дтей за менами: ван, Петро, Оверко... Це хн власн мена, а не яксь загальн — саме через персонфкацю приходить рятунок. Через, повторюю, самсть можна вднайти себе в патрархальному колектив, орнтованому на упокорення осбного. Що й вдбуваться.
Режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко говорить: На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами Толоки до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. нчого у них не виходить, бо толока, — розповв Михайло ллнко. Як змнювалися ви ваш картини з роками? Вн робився з липи, нколи передавався вд старо хати до ново, бо знайти потрбне дерево було непросто. Це хн власн мена, а не яксь загальн — саме через персонфкацю приходить рятунок. Фльм зупинився, але кожна нова подя, починаючи з Майдану до сьогодн, залиша свй вдбиток, свй вдблиск, сво слово, свй слд в епзодах, що чекають на продовження зйомок.
Крана: Украна Тож я виршив зробити свою маленьку версю, - ззнаться вн. Про це 7 лютого повдомили Гал-нфо у прес-служб Льввсько мсько ради. Мен казали, що це жночий фльм. — Можемо нарешт сказати, що укранське кно розвиваться?
Бо ж так: Або толока, або сварка. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Фнал поез вдсуваться надовго — чекати Катерин доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Крайня толока у нашому фльм вдбуваться в Криму. До 1991 року я не мг сподватися зняти “Толоку” через гостру несумснсть з канонами радянсько деолог. Я кажу: “Ну, що поробиш, шукай нших, у нас удосталь хороших акторв”.
Крм загально несприятливо ситуац, фльм опинився у зачарованому кол, що було мен добре знайоме.