“Це коротенький твр Шевченка на дв сторнки. “Вк укрансько хати короткий, але толока перетовкла не одне горе, коли у фнал Катерина знову повертаться до сюжету врша, толока перетворю особисту трагедю на безконечну псню вдроджень, у яко нколи не буде останньо строфи – саме це стверджу драматична кнобалада, що вироста з поетично мнатюри укранського геня Тараса Шевченка”, – йдеться у повдомленн. Яке б не було нещастя чи блискавка, чи вйна, хату зруйнували, спалили, але ось глина, очерет, вода, ще трохи деревини толока – й життя продовжуться, це стратегя виживання Украни, – сказав режисер фльму. Власне, хотв написати запрошення на "Толоку" коротко: "Запрошую! Чекаю! "Толока" виходить на екрани 12 березня". Я гарантую, що це кно не залишить вас байдужими: саме тому ми погодилися з ним спвпрацювати, - переконаний засновник Фонду Повернись живим Вталй Дейнега. Матералами вода, глина, свж коров’яч або кнськ кзяки та житня солома, як змшуються у певнй пропорц за допомогою саме толоки. Це дв важлив сутност ц стор. Нам це не потрбно. Важко знайти фльм, який так концентровано вмща ментальнсть укранства, як це робить Толока. Рк забивав цвяхи, побув на репетицях, пдготувався добряче.
Спродюсували картину Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська, Вталй Шереметьв. Перший раз розпочати роботу над екранзацю балади Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост" на студ мен Олександра Довженка вдалося у 2004 роц. Головне було пережити цю паузу, бо випробування були серйозн. Завдяки братов Юрю ллнку в мене з'явилася дея створити цей фльм ще 50 рокв тому. Зйомки фльму стартували у лютому 2013 року, а прем’ра картини запланована на березень 2014 року – до 200-рччя вд дня народження Великого Кобзаря.
Зараз режисер возить цей фльм з допрем’рним показом у зон бойових дй. — Толока — один з найкращих укранських фльмв, знятих за останн десятирччя. — Я з тих акторв, як у ванн творити не можуть. Те саме, тльки в бльшому масштаб, сталося з кнематографом Украни. Можливо, тому в свох фльмах я не один раз звертався до грашок — грашковий Миргород, з усх бокв оточений калюжею, величезний глобус на перетин вулиц Саксаганського Антоновича (в той час — Горького), модел винищувачв (Яка Месершмдта), що жили в неб власним життям, шхуна Dream.
Напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм.