Джерело: ДержкноВже менше мсяця залишилося до прем'ри нового фльму-притч Михайла ллнка Толока, який охопить не одне столття укрансько стор на приклад одн хати покаже головн випробування, що пережив укранський народ: Голодомор, Чорнобиль, АТО, Сталн, Гтлер, навали татар полякв...
Прихав режисер, продюсер автор де Михайло ллнко з виконавицею головно рол Катерини – ванною ллнко. Тому, щойно був готовий фльм Толока, я вдразу повз туди. З 1994 року – кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. У фнал ми бачимо х, скинут в такий соб позасценчний, позаекранний простр. Будемо тшитися, що в колекц укранського сучасного поетичного кно, окрм Плем’я Мирослава Слабошпицького (2014) та Поводиря Олеся Санна (2014) буде ще й Толока Михайла ллнка. Наш фльм - це спроба цю пам'ять повертати розповдати про те, про що зараз не завжди згадують", - наголосив режисер.
дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка ще в 1967 роц. У врш написано, що зустрлися. За словами режисера, понад 60 рокв втчизняний кнематограф не брався за екранзацю творв Шевченка, адже бльше акцентували на його постат. Бо за часв СРСР нхто б не дозволив його реалзувати. Свй вибр вона доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. "Коли Украну рвали на шматки, нас об'днувала саме толока. На кноекранах таких фльмв не було майже 60 рокв. "У т Катерини…" - це 66 рядкв про те, як Катерина столттями чека на коханого з полону. Пшов розголос по всй лн зткнення, щоби й нших вйськових запросили подивитися фльм.
", але творц довели сюжет аж до наших часв. Коли приходить бда, ми збирамось разом на Майдан та перемагамо, – розповда Михайло ллнко. А ще там тршки дива. До слова, 7 гривень з кожного квитка будуть перерахован фонду “Повернись живим”, який займаться допомогою укранським бйцям. дея створення стрчки зародилася у митця понад пвстолття тому, а зйомки картини тривали см рокв. Засновник Фонду Повернись живим Вталй Дейнега прокоментував спвпрацю з Толокою так: Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства. Про Толоку я вже розповв, що я хотв знмати у 1967 роц. До фльму “Толока” представлено псню “Укранська народна Камасутра” – авторську нтерпретацю укрансько народно псн “Чорн очка” вд режисера Михайла ллнка. Стрмкий бг сюжету двч зупиняться, щоб краще роздивитися геров фльму у найдраматичнш хвилини хнього снування. Це фльм-сага.