У стнах укрансько хати велика тамниця незнищенност Украни. Бо толока. Де б не трапилося нещастя — поруч глина, вода, рослини, з яких можна зробити каркас. Збираться толока поруч з згарищем вже пдйматься нова хата. Вона да шанс для життя. Толока — це ункальна, переможна система укранського самопорятунку. Але, як не дивно, вона не залишила слду в укранськй культур. Принаймн я не знайшов н в поез, н в живопису, н в кно. Отож, сьогодн прем’ра не тльки фльму, а прем’ра само толоки, про яку чомусь не було сказано.
Виявилося – про любов. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була скраю, завжди у центр громади. У вдомй книжц Григоря Грабовича Поет як мфотворець проаналзовано мфологчну парадигму прихованого скарбу, Украни як могили, котру ще належить розрити, аби постала небжчиця у всй крас свой. Говоримо про те, чому за основу стрчки було взято врш Тараса Шевченка – “У т Катерини хата на помост…”, чому зйомки стрчки почались ще в 2012 роц, а завершилась нещодавно, скльки акторв з Прикарпаття вдзнялось у фльм, як створювався основний саундтрек та як реагували на фльм глядач у прифронтовй зон. Крм того, визначено, що Шевченко витворю сторичн фази нацонального буття: допорогова, порогова, постпорогова стад чотирискладово часово схеми, або, кажучи накше — далеке минуле, нещодавн минуле, тепершн майбутн. Художник-постановник: Роман Адамович, Микола Кщук
Коли я перейшов до наступного класу, в якому продовжилося вивчання стор, я досить живо уявив соб, як до лтописця приходять збуджен сильно озброн люди. Якщо запускати один-два фльми, сподваючись на те, що обидва будуть генальними, то така тактика не виправдовувалася нколи. — Читай! Псля кожно бди будували, толока привчила людей до дност. Довдка. У кожний фрагмент автор хотв вкласти якусь особливу та важливу думку.
Не знаю, чи з толокою вона пов’язана, чи з чимось ншим. Багато разв з Украною прощалися, але кожного разу вона вдроджувалася, як укранська хата. Режисер пдмтив, що не кожен мер приходить на так культурн под. Стрчка знята укранським режисером Михайлом ллнком за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни, Михайло ж автором сценарю та спвпродюсером. Цей поетичний шедевр вн написав як протокол. Ще до призначення голови Держкно вдбулося рзке скорочення списку фльмв, тобто частина фльмв, як пройшли птчинг (вдбрковий конкурс. Через нестачу фнансування зйомки фльму переривалися.
Повнометражна стрчка “Толока” вийде в прокат з 12 березня. Це вперше за часи незалежност Украни створений фльм за мотивами твору Тараса Шевченка. Стрчка знята за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни.