Кнопрокт Толока став одним з переможцв конкурсного вдбору Держкно. У результат дофнансування картина отримала державну фнансову пдтримку розмром майже 28,4 мльйона гривень, що становить 98% вд загально вартост виробництва.
Свй вибр вона доврила дол, пообцявши стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. – Щоб скласти сюжет, нам довелося длити його роль ще на двох акторв. Кажуть, якщо сфотографуватись мж колишнм головою Держкно дючим, загадан бажання здйснюються "Не так давно я був у Бучаку побачив там втряк, який ховаться вже в соснах. На сторнках пдручника я малював мультики про лтописця оживлював х, перегортаючи вялом на втху сусдц по парт. Живе соб Катерина у звичайнй хат. Мене питають: як вдалося перетворити такий маленький врш на повнометражний фльм? Тамниця у тому, що цей врш, попри те, що вн — шедевр, написаний дуже скупо.
Вони нам давно знайом, нема сенсу ще раз перечитувати х. Ось саме цей фльм спробою боротьби з неправдою", - додав ллнко. Бо почалося все в 1967 роц. Це зброя. У вдповдь на питання, якою робота - артхаусною чи глядацькою, режисер також наголосив, що для нього головним глядач: Ми робили фльм передусм для укранського глядача, без перебльшення. Якби не толока, не було б де зустрти свого коханого.
Романтична балада Толока режисера Михайла ллнка створена компаню ллнко Фльм за пдтримки Державного агентства Украни з питань кно. -12-го березня 2020 року вперше за часи незалежност Украни на кноекрани вийде фльм, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. До цього намагався знайти вдображення у лтератур чи поез, але не знайшов. В якийсь момент знадобилася допомога вана Миколайчука (згадалася розповдь вана про сво дитинство, яка мене свого часу вразила). До слова, 7 гривень з кожного квитка будуть перерахован фонду “Повернись живим”, який займаться допомогою укранським бйцям. У дитинств я не награвся грашками. Творча група призупинила зйомки через под на Майдан бойов д на Донбас. Не знаю, чи з толокою вона пов’язана, чи з чимось ншим. Потм розпочалася АТО. Нема того в свт,
Михайло ллнко — укранський кнорежисер, сценарист, актор, академк Нацонально академ мистецтв Украни, Заслужений дяч мистецтв Украни, Лауреат Державно прем Украни мен Олександра Довженка (2007). З 1997 року — органзатор кнофестивалю Вдкрита Нч. З 1994 року — кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. З 2002 по 2003 рк — декан кнофакультету Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. Член Нацонально сплки кнематографств Украни. Михайло ллнко став першим головою правлння Укрансько Кноакадем. Найбльш вдом режисерськ робити ллнка: Фучжоу, Сьомий маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь" та н.Нова кнострчка Михайла ллнка , на мою думку, його головним твором, таким соб конденсатом творчих та свтоглядних установок митця. У титрах також наголошено на тому, що картину доповнено неоприлюдненими мистецькими деями Юря ллнка та вана Миколайчука. , звсно, Тараса Шевченка, чий врш У т Катерини хата на помост... лг в основу фльму.