Перше враження вд урокв стор в школ — картинка в пдручнику: чернець, ледь освтлений свчкою перед книжкою, в яку вн запису сво найсвжш враження вд того, що вдбуваться в темряв за вконцем кел. Я заздрив лтописцю: яку ж треба мати фантазю, щоби заповнити буквами таку товстелезну книжку! Я не мг написати й одно сторнки Как я провёл лето (я вчився в Москв).
Восени минулого року вдбувся допрем’рний промо-тур картини у зону ООС. вген Нищук. Фльм був запущений за певним сценарм. Фотосе! Бо кно, яке знмалося шсть рокв, на останньому кадр зупинилося! Хто його достане, Як стверджують творц стрчки, вк укрансько хати короткий — вд вйни до вйни. Звичайно, хати на окупований Росю пвострв не могли, тому знайшли кримський канал тут, майже пд злтною смугою Борисполя. ” - це були перш слова, як Михайло ллнко вимовив з сцени псля показу фльму.
Як були враження? Нагадамо, що Толока фльмуться за поетичною мнатюрою Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост. Це перший за часв незалежност фльм, знятий за мотивами творчост Тараса Шевченка. У фльм присутн й багато нших символв та метафор, що пов’язан з 12 основними драматичними етапами в стор Украни - вд трипльських часв, татаро-монгольсько навали, доби Козаччини (найлегше буде впзнати Мазепу з шведами пд Полтавою) - до двох свтових вон (з московським чоботом, що наступа на укранську землю Сталним з його люлькою), Голодомору (колоски), пероду “Вдлиги” новтнх акцентв на росйсько-укранськй вйн та анекс Криму. Толока привчила людей до дност це залишилось в нашому генетичному код. Це сторя Украни з часв коззачини до вйни на Донбас. Тому на останнх кадрах фльму глядач бачить великий дуб.
Що цкаво, найпершими “Толоку” режисер виршив показати укранським бйцям на фронт та мешканцям Донецько Лугансько областей. Чому сюрреалстичний буревй пдняв вз з немовлятами, покрутив стрху з прив'язаною козою опустив додолу? Куляста блискавка, яку так намагаться зловити пацнт психлкарн Ломака – це символ ворогв Украни? Чи навпаки – попередження про небезпеку? Доки думаш, з'являться нший вдеоряд. До цього намагався знайти вдображення у лтератур чи поез, але не знайшов. Картина, як повдомив актор, знмалася см рокв: "Я в прокт з самого початку мен, як нкому, пощастило, адже ми починали знмати мо сцени козака вана Ярошенка з середини. У сцен перед фнальними титрами псня луна з додатковим куплетом, автором якого Сергй Фоменко, лдер Мандрв.
Передсторя створення фльму "Толока" бере свй початок ще у 2004 роц, хоч дея зародилася ще у 1967 роц. Режисер Михайло ллнко розповв про цль створити таку екранзацю у лист свому другов, чим взуалзував мрю. Втм, впевнен кроки на шляху до мети було зроблено у 2012 роц.