Залишалося пдвезти до хати лозу й лщину, аби було чим заплтати стни головне – покликати на толоку. Вдмовитися вд толоки вважалося грхом та вимагало сповд, каяття спокути.
Там яблуку нде впасти мж емоцями. Це болячка. Аби пдняти хату з рун щоразу збираться толока. У фльм зграли вдом укранськ актори: Богдан Бенюк, Дмитро Лнартович, Сергй Романюк, Олег Примогенов, Мирослав Гай, Тетяна Нагрняк, Василь Кухарський, Дмитро Рибалевський. А в цй п’с я антипод, я "ттушка", я людина з кримнальним минулим. це спткало не лише мою картину, а й багато нших фльмв.
Навть, я би сказав, неможливо розлучитися (все ж таки, 5 рокв, 5 мсяцв 14 днв лише знмального пероду, всередин якого була коротенька зупинка на чотири з половиною роки через фнансов проблеми). Масовим кно Толоку важко назвати. Так говорить про дею створення фльму сам режисер Михайло ллнко: Водночас голод назрвав. Для мене – це основна фокус група глядачв. У Толоц режисер спираться на рзн шари фольклорно-мфологчно, обрядово поетики — найяскравше, найвидимше це виявляться в псн Чорн очка, як терен. На показ прийшли актори з льввських театрв, полтики, письменники. У "Фучжоу" – хата, що пливе посеред моря разом з хазяном, який не може кинути.
Уявть соб цю ситуацю. На Майдан теж була толока, яка будувала нашу хату. Кно — це механзм, який ма свою нерцю. Але, герой з’являтися почав. Поступово силуети дйових осб почали виростати до неочкуваних масштабв, пропонувати мен сво мфи, символи, забобони. Змни вдбувалися до останнього знмального дня. х було мало. Так випадки дуже акцентовано вдчуваються на знмальному майданчику. — Так вигляда, що багато картин, як би мали вийти цього чи наступного року, буде покладено на полицю? Як ти розумш, Толока ма справу не тльки з грашками, а й з виробництвом та фнансуванням.
Романтична балада Толока створена компаню ллнко Фльм за пдтримки Державного агентства Украни з питань кно. Прокатом стрчки займаться компаня Ukrainian Film Distribution. Кнопрокт Толока став одним з переможцв 3-го конкурсного вдбору Держкно. У результат дофнансування картина отримала державну фнансову пдтримку розмром майже 28,4 мльйони гривень, що становить 98% вд загально вартост виробництва.