Романтична балада “Толока” - це перша екранзаця творв Тараса Шевченка за останн 50 рокв. Вона створена компаню “ллнко Фльм” за пдтримки Державного агентства Украни з питань кно. Прокатом стрчки займаться компаня Ukrainian Film Distribution.
Втм, це не завадило режисеров вдобразити 12 рзних сторичних перодв з стор Украни, включно з анексю Криму. нове видання Семена Голого Ломако-Внн-Пух Ламанчський так само редагу, видаючи йому правильну довдку — той полиша зону безуму. Михайло ллнко толоку назива стратегю виживання Украни, тамною зброю проти вон, Голодомору, репресй, руйнування укранського села, Чорнобиля. На ваш питання завжди вдповмо тут. Пдтримумо тезу Михайла ллнка про те, що це художн полотно – про себе для себе. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини…, а доповнився сюжет спогадами з дитинства легендарного актора вана Миколайчука. я буду дуже щасливим, якщо кожен, хто зайде в цю хату, зможе побачити свт зсередини нашо спльно хати. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт. Костюми до фльму пдбирали гуртом. Можна було б назвати фльм Життя одн хати, тому що люди лпили хату, а хата лпила людину – побут, звички, душу, терпимсть, мудрсть, дурсть, гумор, псн та сторю.
У невол вражй! Головне було пережити цю павзу, бо випробування були серйозн. У березн 2019 року, перебуваючи у монтажно-тонувальному перод, проект взяв участь у семнар Лабораторя кномонтажу в Укран First Cut Lab. — Мова картини трошки незвична для сприйняття непдготованого в план стор глядача, тому було побоювання, що не вс сприймуть таке кно. знову термново треба скликати толоку, бо зима не чека. Команда фльму показала стрчку у понад 20 мстах та селищах Донбасу. Через усю стрчку червоною лню тягнеться укранська народна псня Чорн очка, як терен. Прем’ра фльму в Укран запланована на березень наступного року – до 200-рччя Тараса Шевченка. Але псля подй у Криму навесн 2014-го, стало ясно — це ма бути кримська толока.
Художники-постановники - Роман Адамович та Микола Кщук. Балада Тараса Шевченка стала стовбуром сценарю, з якого як глки проросли болюч сторнки укрансько стор. Довелося знову вносити корективи. Фльм побував на Донбас, де його дивилися бйц та мсцев мешканц. Адже за цю надзвичайно важливу складову фльму також вдповдав наш земляк. — Чи можемо ми сьогодн сказати, що укранське кно розвиваться? Пд час виконання бажання Катерини дво козакв гинуть, а третьому все ж вдаться врятувати брата двчини, який виявляться коханим. Також наскрзним символом врш Тараса Шевченка, який супроводить головну героню протягом усх перодв. ”Толока” – один з найкращих укранських фльмв, знятих за останн десятирччя.
— А, може, це був добрий знак! Саме пд час зйомок сторично укрансько балади атрибути герочного совка остаточно губляться в укранськй глин...