Типов укранськ хатинки, зведен пд час толоки, можна багато де побачити у фльм - це й 12 хат, як змнила Катерина, поки чекала свого Василя; хатки-матрьошки, як укранцям пропонують радянська влада, укранськ помешкання, що ростуть на могутньому дуб. Саме це дерево стало прототипом дерева роду - символу, який натяка на те, що сторя нашого народу - довготривала, з коренями, що наше минуле й традиц ключем до сучасного снування. Зрештою, символ толоки говорить про взамопдтримку та допомогу, яка потрбна укранцям, щоб збудувати сильну державу.
У кно грашки допомагають розв’язати технчн та фнансов проблеми, але не тльки. Первомайське, м. Ми, по сут, змнили фнал фльму, вн вийшов на позитив. Але жодна хата в Укран нколи не була “скраю”. — Бачимо, що на екранах з’явилося набагато бльше укранських фльмв. Сподваюся, моя вдповдь допоможе не лише йому, тому й пропоную як вступне слово до фльму Толока. Упродовж останнх п’яти рокв Украна активнше зайнялася виробництвом фльмв.
Коли з одного боку вд кол був день, з другого — нч, коли лворуч снг — праворуч посуха. — А втлили цей задум у сценарй вже псля здобуття Украною незалежност? Брати ллнки звернули увагу тод на справжню укранську хату - на толоку, яка здавна уособлю в соб особливу флософю та свтогляд нашого народу. Прем’ра Толоки запланована на 2020-ий рк. Актор наголосив, що "Толока" – ункальна картина: "На перший погляд вона може виглядати як оповдка, балада може подивитись дитина, доросла людина".
Це була настльки добре органзована тенденця, що ми звикли до цього. У березн цього року, перебуваючи у монтажно-тонувальному перод, проект взяв участь у семнар “Лабораторя кномонтажу в Укран” First Cut Lab. Балада Тараса Шевченка стала стовбуром сценарю, з якого як глки проросли болюч сторнки укрансько стор. Тому, щойно був готовий фльм Толока, я вдразу повз туди. Тому я виршив створити про це цле кно, – каже ллнко. Вона ма таке глибоке нацональне (фольклорне) корння, що перетворю фльм у надзвичайно непопулярний сумнвний експеримент, позаяк, згдно з останнми вяннями у нашй культур в кнематограф, нацональне кно безповоротно скомпрометувало себе в усьому свт. Ну , ще мй час — це зйомки, це дубляж, це робота у театр. Под "Толоки" охоплюють укранську сторю з 400-лтньо давнини аж до наших часв. А коли починали працювати, то помчав внутршн, чи то самоустановка така, чи то пдштовхували: вс вмли грати розгублених, невпевнених, самозабутих.
Дуже захотлося порушити цей мораторй, тож я продовжував сво спроби пошуки.