Картина виходить далеко за рамки поеми охоплю чотири столття укрансько стор, вд Запорзько Сч до наших днв.
З 2002 по 2003 рк – декан кнофакультету Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. Тепер я звернувся до найвдомшого експерта – до Тараса Шевченка, бо до кого ж ще звертатися, коли хочеш знмати про Украну? Але знову виходить не про це. Саме ц магчн сили допомогли об’днати в одному фльм далек часи з сьогоденням – XVII сторччя з подями, що передали естафету дал – вд 1709 року до 1918, вд 1933 до 1941, 43, 54, 84, 86, 88 року поступово дсталися наших днв. Бо ж надто нестабльне й хитке житло, що руйнуться нараз так само швидко поновлються— вдбудовуться, у найкоротший термн: зйшлися разом, потолокували ось вона, хата. Тут зачепили гостру тему еколог – навмисно гперболзовано показано процес будвництва дому, вирит ями, бетонн блоки – усе не живе, штучне. — Зараз хочу розширити картину, зробити телевзйну версю. ми змогли наповнити стрчку ншими сенсами.
, то над картиною працювало багато людей — хтось починав , хтось закнчував. Була хороша екранзаця за мотивами твору Шевченка “Каптанша” в 1987 роц з Богданом Ступкою в головнй рол. Для мене такий характерний момент: псля 1991 року я зняв чотири фльми: Фучжоу, 7-й маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь Толоку. Це круговерть стор навколо селянсько мазанки, повз яку пройшли козаки татари, вйни Мазепи Петра , гайдамаччина, бльшовики, махновц, голод 33-го, вйна, затоплення села, Афганстан, Чорнобиль, врешт – вйна на Сход. У фльм ллнка Катерина – ну… це просто звичайна Катерина у виконанн ванни ллнко. Отож, сьогодн прем’ра не тльки фльму, а прем’ра само толоки, про яку чомусь не було сказано.
Завданням укранського кно тепер вважаться зжити елементи нацонально приналежност й домогтися повно нтернацоналзац решток свого кно за прикладом укранського телебачення, яке обслугову росйського та американського виробника й нося деолог. Перший раз розпочати роботу над екранзацю балади Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост" на студ мен Олександра Довженка вдалося у 2004 роц. Толока зазвичай одноразовою безоплатною працею гуртом для швидкого виконання велико за обсягом роботи. А глина – вона з земл в землю пде. Вийшло трошки довше. Як написав ллнко на свой сторнц у Фейсбук, виробництво фльму тривало см рокв, що вимагало велико клькост грошей, зокрема й на промоцю: " в день релзу Кличко закрив кнотеатри на карантин без жодного хворого в Кив". Гуртом селяни вдбудовують хату. Багато чого бачила укранська хата, багато чого чула. Один приклад: укранський анмацйний фльм Йшов трамвай 9 (10 хв.
Важко знайти фльм, який так концентровано вмща ментальнсть укранства, як це робить Толока. Чи не вперше режисер заявля про те, що хата не обов’язково слугу обороною, часом тльки прихистком. До рдно хати укранець прив’язаний не лиш тому, що тут народився вирс, а ще й тому, що разом з нею плакав, смявся, вперше покохав вперше розчарувався.