Ще у 1967 роц Михайло ллнко задумав створити свй фльм. Але реалзувати дею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежност Украни про укранське кно не дбали на державному рвн. Лише у 2013 роц режисер розпочав роботу над стрчкою. Однак творча група призупинила працю через под на Майдан бойов д на Донбас. Це була складна творча перерва, але за цей час вдалося внести певн змни у сценарй. Вдтак з’явилась тема Криму, де свою останню, дванадцяту, хату збудувала героня завдяки толоц.
На вдмну вд американських фльмв, у врш Шевченка нема подробиць пригод козакв у тилу ворога. Толока ма багато тамниць. Адже за цю надзвичайно важливу складову фльму також вдповдав наш земляк. Я сплкуюсь з рзними людьми, з рзних прошаркв. Пд самснький початок сеансу з'явився й Ахтем Сетаблав. То проста два наша технологя будвництва, яка спрацьову навть у найекстремальнших умовах да можливсть вижити. – А потм я натрапив на врш Шевченка “А в т Катерини хата на помост”. Насамперед, через фестиваль “Вдкрита нч”, який вдбуваться вже 22 роки, потм через нститут.
12 березня у широкий прокат мала вийти сторична стрчка Михайла ллнка "Толока", яка екранзацю вдомого врша Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост". У головних ролях — ванна льнко (Катерина), Дмитро Лнартович (ван), Богдан Бенюк (Ломака), Дмитро Рибалевський (Василь). Було багато хлопцв, на яких я дивився щоразу думав – герой. Тим бльше, що довгий час у нас перепродавалась крадена продукця. Вн зазначив, що спочатку треба запустити прокат (загальна кнотеатральна прем'ра була запланована на 12 березня). Посплкувалась з знмальнорю групою журналстка Гал-нфо. А вже з виходом фльму на велик екрани, Михайло ллнко обця: 7 гривень вд вартост кожного проданого квитка пдуть у фонд “Повернись живим”.
“Дизайн постера реалзований BelkaStrelka Film Branding. — Я з тих акторв, як у ванн творити не можуть. Бо це реквзит, нструмент самопзнання. Ус ц 400 рокв Катерина абсолютно не змнються, залишаючись привабливою молодою жнкою, яка вихову свох чужих дтей, а також час вд часу знову знову зводить стни свого будинку – як це робили мльйони укранцв протягом ус стор. Я не знаю, чи розбере твй комп’ютер кирилицю, яка пройде через нтернет. Як це робите Ви? Остання толока у фльм, коли Катерин довелося пднмати хату, вдбувалася у Криму, – додав режисер.
Режисер також пдкреслив, що для нього головне — глядач: “Це наш глядач, бо ми робили фльм насамперед для укранського глядача, без перебльшення. вся група була об’днана цю дею”.