Режисером, автором сценарю та спвпродюсером стрчки Михайло ллнко. Спродюсували картину Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська, Вталй Шереметьв та нш.
— Допрем'рний показ фльму стартував з Львова. цей сюжет привв фльм у наш дн. Згодом кно повезуть на тематичн кнофестивал, а також покажуть на телеканал ICTV на День Незалежност Украни. Прем’ра романтично стрчки Толока в Укран запланована на 12 березня. Так, я пшов. Я пообцяв йому вдправити e-mail, мй лист до нього поступово перетворився на передмову до фльму — ми з однокурсником не бачилися пвтора року, мен довелося пояснювати йому ситуацю, яка склалася в нашому виробництв, перспективи фльму, згадати його вдвдування Украни. У подоб трохи божевльного охочого до тортур чужо кров козака Семена Босого актор був справд грзний. Так от, якщо б кожен з нас взяв це висловлювання за кредо, то час перемоги прискорився б. Бо об’днана вся сторя Украни за 400 рокв вдалося заглянути у майбутн”.
— Тобто саме там той глядач, на якому можна переврити — чи ма фльм якусь цну, чи не ма. Те, на що так ввся Олександр Довженко, — епзод свята в Каховц з приводу вдкриття каналу, який даватиме воду Криму, вочевидь легкий кпин у його бк. Але, як вдомо, у той час кнематограф Украни фактично зупинився. Однак найпершими глядачами Толоки стали хлопц в АТО. До 1991 року я не мг сподватися зняти "Толоку" через гостру несумснсть з канонами радянсько деолог. Багатство артефактв з фльму Фонд Повернись живим допомага м, фльм Толока також хоче долучитися й допомогти. лише дерев’яна конструкця. Фльм аж няк не мнорний, навпаки — оптимстичний, хоча й побудований на важливих фрагментах стор Украни, як далеко не завжди мажорн. Провдною темою фльму “Толока” стала укранська псня “Чорн очка, як терен”, у обробц та з словами, як придумав режисер.
Вражаючий кадр наприкнц фльму: дуб, пд яким на ньому налплен маленьк мазанки з вогником у вкнах. Повертаючись до нових фльмв: геро з’являються, наприклад, у “Кборгах”. В домвку влуча блискавка, раз у раз палять вороги, розбирають на друзки пд час голоду, затоплюють через прокладання Каховського водосховища, а вона раз у раз поста знову на толоц. Актори рол фльму "Толока": ванна ллнко – Катерина, Дмитро Лнартович – ван, Богдан Бенюк – Ломака, Сергй Романюк – Бригадир, Олег Примогенов – Генерал, Мирослав Гай – Кайсак Бабай, Тетяна Нагрняк – зольда, вгеня Конюх – Маруся, Василь Кухарський – Семен Босий, Костянтин Войтенко – ван Голий, Дмитро Рибалевський – Василь, Юрко ллнко – Тристан у 5 рокв, Олександр Терещенко – Тристан у 19 рокв Колись оцнюватимуть як певний концептуально-художнй документ часу", – сказав Сергй Фоменко (Фома), саунд-продюсер та актор стрчки. Спочатку як шок, а потм все нормально. Що завадило показати цю картину глядачам ранше? нод непомтно, нод яскраво. У мене навть листи вд Госкно СССР, де написано: Извините, этот замысел в наш тематический план не ложится.
Фльм пропону чотирьохсотлтню притчу з присмаком гркувато рон – мж трагедю та комедю, де перебг часу й сторичн под частково втлюються у змодельованому, нколи навть грашковому вигляд.