Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну хату Катерини. Але вона вперто, як багато поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун. Вк укрансько хати короткий – вд вйни до вйни. Якби не толока, не було б де й зустрти свого коханого. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була скраю, завжди у центр громади.Режисер:
Толока – це тамна зброя та стратегя виживання Украни. Картина вимага уваги глядача не вдпуска н на хвилину. У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Допрем’рний тур картини зоною ООС пройшов восени 2019 року, за пдтримки Укранського культурного фонду. На очах розгортаються ключов под в стор Украни. Сергй Фоменко, лдер гурту Мандри та автор саундтреку до фльму, вважа, що тему любов у такй стор оминути не можна. Так було майже з кожним мом фльмом: "Вибачте, Михайле Герасимовичу, у вас перед тим був хороший фльм, а що ви принесли тепер? "Фучжоу"… Що це таке, для чого, кому?" Вн тривалий час добирав рзн сторичн епзоди, як хотв би екранзувати. Наша укранська сила – в тому, що ми можемо дяти спльно. Тут важливо оцнити один факт: будь-яка мперя, зокрема росйська, завжди зосереджувала всх геров у метропол, у центр.
Говоримо про те, чому за основу стрчки було взято врш Тараса Шевченка – “У т Катерини хата на помост…”, чому зйомки стрчки почались ще в 2012 роц, а завершилась нещодавно, скльки акторв з Прикарпаття вдзнялось у фльм, як створювався основний саундтрек та як реагували на фльм глядач у прифронтовй зон. Свй вибр Катерина доврила долю: пообцяла стати дружиною того, хто звльнить з полону брата. Що цкаво, у фльм використали навть епзод з життя вана Миколайчука. Цей кадр прекрасний, величний, ефектний оптимстичний. Катерина пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Виршив, що якраз 400 рокв вистачить.
Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт. — Червоною стрчкою у фльм проходять слова Тараса Шевченка А у т Катерини. Пд час заходу знмальна група та режисер картини Михайло ллнко розповли про роботу над фльмом. ВIДЕООпис Толока ось вже треба мркувати, чому злетв у небо автомобль Запорожець. Важко розлучатися з фльмом, який забрав у мене стльки рокв.
Якось давно, коли я вчився в школ, мен довелося здити електричкою за маршрутом, який я вивчив до дрбних деталей. Електричка завжди була переповненою , коли я втискувався у вагон, ворушитися вже не мг. У кращому раз, мен залишалося дивитися у вкно, а не в чиюсь спину. Я знав весь сюжет поздки злва вд кол так само, як з правого боку. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт... Коли доля розвертала мене до протилежного вкна, перед мною розгортався нший пейзаж: понерський табр, рчка з берегами, як чомусь втратили колр (наче в зламаному кольоровому телевзор). Слдом за рчкою — паркан, що був за сумсництвом туалетом, потм невеликий базарчик на автобуснй зупинц з бабусею в жовтй хустин, бензоколонка, пам’ятник безменному вону при дороз...