— У т Катерини хата на помост — маленький врш. Мене питають: як вдалося перетворити такий маленький врш на повнометражний фльм? Тамниця у тому, що цей врш, попри те, що вн — шедевр, написаний дуже скупо. У врш йдеться про те, що було, але нема бограф геров, не показан хн характери. Скажмо, похали тро козакв визволяти Катриного брата, а потм один з них повертаться. Тарас Шевченко не пише, як довго вони здили. Для того, щоб розгорнути широку сторичну панораму, я зробив припущення, що шукали брата 400 рокв. за цей час сторя Украни перегорнула дуже драматичн сторнки. кожна ця сторнка сну у фльм, як маленький мф, який сприймамо з нашо позиц. Не з т, яку нам нав’язували колись, а з нашо, укрансько. Шевченкв врш нби да дозвл актору, режисеру подумати про характери свох персонажв, про хн взамини, як вони зустрлися. У врш написано, що зустрлися. Але як саме? Як обставини х пдштовхнули одне до одного? Це наповнення виросло до повнометражного фльму.
Але псля перших двох чи трьох показв на нас полилося море запрошень заявок, тому що бйцям фльм дуже сподобався. не надовго, щоправда, бо довдка губиться кудись. Скоро у прокат:Вже ц весни на кноекрани вийде стрчка Михайла ллнка Толока, знята за мотивами балади Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост…. — Я б взагал затвердив матрархат як державний устрй (посмхаться). — Скажу, що звичайна публка не бачила фльму, бо ще пд час знмального пероду Михайло Герасимович ллнко хотв, щоб першим його глядачем був укранський вйськовий. А над усм — Катерина. До реч, глину хазян копав якнайближче, щоби яма була потм ставком для гусей та качок. Письменники: Михайло ллнко, Тарас Шевченко Фльм народжуться багато разв – пд час виникнення задуму, потм коли пишеться сценарй, а дал – на кожному новому етап, з кожним новим членом знмально групи, з кожним затвердженим актором, з кожним знмальним днем, пд час монтажу створення музики… — Як говорив великий Григорй Савич Сковорода: "Займайся тим, що тоб подобаться".
Довелося мряти 140 рокв. — Укранське кно. “Я не помчав врша Тараса Шевченка “У т Катерини хата на помост”, а коли його вдкрив для себе, то подумав, що це ж врш про хату. Сюжет фльму "Толока": в балад Шевченка розповдаться про Катерину, якй вдалося заполонити серця трьох козакв. Можемо згадувати останн фльми.
Фльм Михайла ллнка “Толока” вийде у всеукранський прокат 12 березня. Символи твору Толока – це символчне зображення останнх 400 рокв укрансько стор. Можна ще багато всього розповсти про Толоку, але краще всього – пти в кно подивитись. Зйомки Толоки стартували в 2013 роц, та незабаром зупинились: в Укран перегорнулася нова драматична сторнка стор – анекся Криму та вйна на Донбас.
Саме образ укрансько хати, яку впродовж нашо стор весь час намагаються знищити вороги й нш лиха, ключовою метафорою в картин. Як каже сам режисер, "Катерина знову й знову зводить стни свого будинку, як це робили мльйони укранцв протягом ус сво стор. Катерина ряту не тльки свй дм, а й тих, кого вн прихистив зберг вд зимово негоди, голоду, вйн, пожеж, революцй та повеней". Героня обця сво серце тому, хто визволить з невол коханого.