Дя фльму трива 400 рокв, а хата, у якй вона живе, стоть цлою вд вйни до вйни. ще пд час презентац на Зимовому кноринку ОМКФ творц стрчки оголосили про запланований спльний спецпроект з фондом Повернись живим. Це хн власн мена, а не яксь загальн — саме через персонфкацю приходить рятунок. Над стрчкою працювали з 2013 року. А вже з виходом фльму на велик екрани, Михайло ллнко обця: 7 гривень вд вартост кожного проданого квитка пдуть у фонд “Повернись живим”.
А також Маг Дзеркала Екрану. Вдомий кнорежисер Михайло ллнко — про свй новий фльм, укранське кно й рдну мову Катерина викупля в останню хвилину засуджених на страту козакв. Я заздрив лтописцю: яку ж треба мати фантазю, щоби заповнити буквами таку товстелезну книжку! Я не мг написати й одно сторнки Как я провёл лето (я вчився в Москв). Картина режисера Михайла ллнка вийде в прокат 12 березня 2020 року. — Мен вже чимало рокв. Нижче ви знайдете перш кадри за хньою участю. З 1994-го — кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. До того ж, Толока стала одню з 19 стрчок, що потрапили до програми Work-In-Progress кнофестивалю у Карлових Варах.
Якщо ми об’днан – ми сильн, якщо роз'днан – нас нема. Це вже друга така спвпраця “Повернись живим” з укранським кнематографом. Це жах для мене! От люди кажуть: занадто патротично, занадто пафосно. Фльм про укранську хату толоку, а радше про любов. той образ знахаря, образ козака-писарчука переда характер укранцв, вмння дивним чином перетворити, обернути небезпеку соб на користь.
Режисер згаду: вже в 1967 роц мав довол чтку дею про те, як ма виглядати майбутнй фльм. Однак за совтв тльки обмовитися про це вголос могло коштувати митцю життя. 2004 року у лист до свого однокурсника та грецького друга режисера Фотоса Лампрнососа Михайло ллнко розповв йому про задуману ним екранзацю. Вже тод режисер визначився з назвою картини.