Перед переглядом режисер картини Михайло ллнко розповв: Якби наш фльм називався не Толока, ми в результат, все одно б його так назвали, бо вн справд робився толокою. Режисер: Михайло ллнко По-справжньому фльм почав вимальовуватися, коли Михайло ллнко перегорнув сторнки Кобзаря в оч втрапив врш "У т Катерини". Але ж зараз ми бачимо, хто надкушу не з'да – подивться, що робиться з Кримом та Добасом. – Оповдально втиснути у 2 години 400 рокв стор – неможливо. Важлив сторчн под показан стисло, але виразно та символчно. Коди можуть бути музичними, поетичними, будь-якими.
Фото надано Михайлом ллнком. У Толоц режисер спираться на рзн шари фольклорно-мфологчно, обрядово поетики — найяскравше, найвидимше це виявляться в псн Чорн очка, як терен. Вдчайдухи вдправляються у смертельно небезпечну подорож, рятують невльника, але дво з трьох козакв гинуть. Художник-постановник: Роман Адамович, Микола Кщук – А потм я натрапив на врш Шевченка “А в т Катерини хата на помост”. У цьому ж роц я дзнався про вождя нданського племен — нашого укранського хлопця (про це йдеться у фльм ТойХтоПройшовКрзьВогонь. - я мав щастя, абсолютно пдсвдомо, попадати на так толоки, як були пов'язан з гуртуванням людей, як пднмали нагальну потрбну рч. Чи не вперше режисер заявля про те, що хата не обов’язково слугу обороною, часом тльки прихистком. Рзн люди звертаються до ченця з дружнми порадами, пдказками, погрозами та об’ктивними свдченнями незалежних експертв. Кно — це зброя
Потм лунали слова провдника. Це сталося, коли ван ще вчився у школ. Вона не стар, у не з'являються прийомн дти, внуки правнуки, родина бльша, под навколо хати-мазанки змнюються. — Загалом, я йшов до прем’ри набагато бльше. Почув, що не записана. Навть у цлком урбанстичному “Сьомому маршрут” поранений боць посеред пустел за лчен секунди буду хату, вк яко вд народження до смерт – лчен хвилини. Возив з собою також фрагменти незавершено "Толоки". Вдчайдухи вдправляються у смертельно небезпечну подорож, рятують невльника, але дво з трьох козакв гинуть.