А лейтмотивом картини стала авторська верся укрансько народно псн Чорна очка, як терен (в нтерпретац Михайла ллнка Укранська народна камасутра). Псню у фльм виконали вдом музиканти, актори, волонтери. Саунд-продюсер треку — Сергй Фоменко (Фома).
А режисер Сергй Шляхтюк розповв Знай. Ми сидли бля старо хати, крито сном. Робота над стрчкою почалася ще у 2013 роц. з лейтмотивом: Хата не мусить бути чужою, Чужа хата не своя. Зупинка. Фльм "Толока" покроковою нструкцю з будвництва житла в кризовй ситуац наближення холодв за вдсутност пнобетону, профнастилу, гпсокартону, а також нших шансв на порятунок. Потрбно боротися. Впевнений, що попереду нас чека багато свтлих моментв. з нами бльше нема актора Вталя Лнецького. * Тарас Шевченко.
Але я бачив сльози на очах наших бйцв, лтнх жнок на тих показах. Ми вже можемо подлитися успхами в промоушен Толоки. Одну з них за допомогою Богдана Жолдака надрукували у журнал Березль, здаться, у 96-му. Якби я багатий, Взять у домовину". Була ще одна важлива грань – добровольц та волонтери АТО, до яких я здив протягом 2014-2016 рокв, показував "ТойХтоПройШовКрзьВогонь" у блндажах, на блок-постах просто неба. Це той випадок, коли кно – смейна справа, це тльки на користь фнальному продукту на екран. Вн вже готовий.
Тому, щойно був готовий фльм Толока, я вдразу ж повз його туди. нколи покази були в дуже дивних ситуацях, часом просто неба. Де б не трапилося нещастя — поруч глина, вода, рослини, з яких можна зробити каркас. Олександр Кришталович зумв передати непростий режисерський задум та зробити так, щоб метафори та символи говорили з глядачами знаходили вдгук у хньому серц. Це стратегчний ресурс снування Украни, який вже був навть тод, коли вона ще не називалася Украною. от нарешт побачить кожен бажаючий.
— Я з тих акторв, як у ванн творити не можуть. Коли якась облога, тод я шукаю виходи з ц ситуац. Я сплкуюсь з рзними людьми, з рзних прошаркв. не тльки, так би мовити, маю справу з музою, перебуваю у кулуарах там, де свтло столи з блими скатертинами. А й сплкуюсь з людьми, що з надламаними долями, бо для мене дуже важливо. З людьми, що попри вдчай, навть в обмеженому оточенн не втрачають ври. це мен, безумовно, да гостроту в професю творчсть, якою я дуже дорожу. Тому я пишу авторськ тексти для псень-оповдок. Вони у мене рзн: на вйськову тематику, лрична тема й стор про кохання. Туди закладена бунтарська основа. Тому що у цей час не можна спокйно пройти повз яксь явища.