Як зазначаться, у Тараса Шевченка маленька балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Фнал поез вдсуваться надовго – чекати Катерин доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну й хату Катерини. Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову зводить з рун.
Михайло ллнко також оповстив всх про начало чергових зйомок, як стартують 3 червня пд мстом Корсунь-Шевченквський – тут буде вдзнято масштабн епзоди козацько доби стор Украни. Як зазначаться, кнопокази супроводжуватимуться сплкуванням глядачв з акторами та режисером фльму, заслуженим дячем мистецтв Украни, лауреатом Державно прем Украни мен Олександра Довженка Михайлом ллнком. Вартсть стрчки – майже 28,4 мльйони гривень. См рокв знмався цей фльм, ми, звичайно, хвилюмося. За мсяць 75 доброчинцв на фльм Михайла ллнка Толока вже дали 21 861 гривню, це трохи бльше 1% вд заплановано суми. Для мене такий характерний момент: псля 1991 року я зняв чотири фльми — Фучжоу, 7-й маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь Толоку. Це спльна робота, яка, на жаль, не знайшла свого вдтворення навть у пснях.
До 1991 року я не мг сподватися зняти "Толоку" через гостру несумснсть з канонами радянсько деолог. Первомайське, м. "Фучжоу" 20 рокв життя вд задуму до реалзац (1975-1995), "Сьомий маршрут" – 22 роки (1975-1997), "ТойХтоПройшовКрзьВогонь" – 45 рокв (1967-2012) , "Толока" – 53 роки життя (1967-2020). "Толока" не була винятком. У Толоц ще лунатиме псня Чорн очка, як терен. Укранська хата живе вд вйни до вйни.
Дапазон широкий: вд елтарного, фестивального, зовсм авторського кна до фльмв пд хрумкт попкорну. См гривень з кожного квитка на “Толоку” будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм. З 1994 року — кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. Кнострчка знматься за формулою: ми, для нас, про себе. Режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко говорить: На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами Толоки до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. Це була робота не дуже регулярна, вдповдно вд цього залежали заробтки.
"За час зйомок дво акторв пшли з земно кул. Йдеться про Сергя Романюка та Вталя Лнецького. Решта дознялися навть бльше: в стрчку взяли й нових акторв", – зазначив Лнартович.