Що може радикально змнити життя укранцв? Одна з вдповдей уже означена вище: помняти саму флософю життя. Не Толокою диною, не хатою-мазанкою ( варто нарешт поховати, що й вдбуваться в одному з епзодв, ндивдуальною каптальною забудовою, розрахованою на десятилття...) Тльки ж для цього треба мати матеральний каптал, ресурс, а де його взяти?
Також наскрзним символом врш Тараса Шевченка, який супроводить головну героню протягом усх перодв. Свй вибр Катерина доврила долю: пообцяла стати дружиною того, хто звльнить з полону брата. Анекся Росю Криму та початок вйни на Донбас стали частиною кно. нколи вони з’являються. Коли доля розвертала мене до протилежного вкна, перед мною розгортався нший пейзаж: понерський табр, рчка з берегами, як чомусь втратили колр (наче в зламаному кольоровому телевзор).
Найдивнше те, що толока — ця ункальна, переможна система укранського самопорятунку — як не дивно, не залишила слду у лтератур. "Толока" створювалася за мотивами балади Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост", а дя фльму охоплю понад 400 рокв 12 важливих фрагментв стор Украни! вся група була об'днана цю дею. це мен, безумовно, да гостроту в професю творчсть, якою я дуже дорожу. Можна ще багато всього розповсти про Толоку, але краще всього – пти в кно подивитись. Чекати поки хтось вдвою перемогу, а потм розповдати про вйну… Добре, дай Боже це, але чи не краще зробити свй внесок в перемогу, не дуже комплексувати? Оц зайв комплекси, що це спекуляця, пафос, а ще, не дай Боже, патротизм – це взагал якесь прокляття зараз. буду цегляний котедж. Це чотири рядки Лни Костенко, клька нот вд Володимира Губи, клька рядкв з повст вгена Гуцала, промнь сонця з полотна вана Марчука, слова вана Миколайчука з фльму Сергя Параджанова. Офцйний трейлер фльму Толока всього за 10 днв збрав понад 500 тисяч переглядв. Толока – це стратегя виживання Украни, наша зброя проти вон, загарбникв, руйнування укранського села, Чорнобиля.
— Робота над сценарм, власне сюжетом, почалася, коли я гортав Кобзар звернув увагу на твр з двох сторнок. Толока – це спроба усвдомити коло приреченост нашо стор, до якого нас привчили, – вийти за його меж. Комчне переосмислення укранського, не тльки, утопзму, просто назвавши чорне блим. У дитинств я не награвся грашками. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною того, хто визволить з полону брата.
У дитинств я не награвся грашками. х було мало. Можливо, тому в свох фльмах я не один раз звертався до грашок — грашковий Миргород, з усх бокв оточений калюжею, величезний глобус на перетин вулиц Саксаганського Антоновича (в той час — Горького), модел винищувачв (Яка Месершмдта), що жили в неб власним життям, шхуна Dream... У кно грашки допомагають розв’язати технчн та фнансов проблеми, але не тльки.