— Зараз хочу розширити картину, зробити телевзйну версю. Залишилося багато матералу, який не увйшов у двогодинну версю для кнопрокату. Думаю, у телевзйнй верс буде час, аби поговорити на цю тему, спробувати дати вдповд на порушен вами питання. Мамо дозняти концептуальн епзоди розмов Катерини з хатою. Там вони торкаються й ц теми — треба вже розрвати те замкнуте коло страждань. Проте це дуже важко, адже стратегя, яку використову ворог, фактично не да пднятися... Вн б’ саме тод, коли ми слабк, а коли впали, то намагаться добити. Трива гбридна вйна, вйна без правил...
“Сюжет почався тод, коли я перегорнув сторнки Шевченка побачив маленький врш, на дв сторнки, “У т Катерини хата на помост”. Шсть рокв ми Толоку знмали. Але для того нам справд зараз потрбна толока — внутршня миттва. Посплкувалась з знмальнорю групою журналстка Гал-нфо. Фльм Толока за вршем Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост – перша масштабна екранзаця твору Шевченка за часв Незалежност Украни. Ти попросив мене по телефону детальнше розповсти про фльм, робота над яким уже почалася. Це у нас уже було закнчилося дуже погано — ми ледь не втратили власне кно. ) за пвтора року отримав клька серйозних мжнародних призв (починаючи з Берлна), але так не був показаний у нашому ефр (за прокат вже й не кажу). Я всм вдячний: продюсерам, костюмерам, гримерам, акторам.
На курс були студенти з Грец, сланд, Болгар, Чех, Монгол. На думку ллнка, у шевченковому твор багато загадок, вн написаний як протокол, тож режисер прописав детал за поета, покладаючись на власне бачення. А спогади вдомого на весь свт вана Миколайчука доповнили сюжет. Для того, щоб розгорнути широку сторичну панораму, я зробив припущення, що шукали брата 400 рокв. Все вдбувалося одночасно: сусди несли з ставка воду, родич заплтали стни, товкли глину, додавали до замсу полову, солому кзяк (для мцност), збирали всх наявних дтей (для пустощв), жнки починали готувати вечрнй "фуршет" (для настрою) спвали. До уваги членв НСКУ та вдвдувачв Будинку кно! Промокампаня фльму проходить за пдтримки Фонду горя Янковського нцатива заради майбутнього.
До слова, у врш Катерин доведеться чекати на сво кохання не одне столття, не втрачаючи над та не старючи крзь роки. Один з продюсерв кнопрокту Андрй Рзоль розповв DT. Колись давно, в дитинств, у мене це вже було — позд з Москви в Черкаси (де я, до реч, вперше побачив толоку): паровоз рушав, починалось загадкове, вд чого не можна було вдрвати очей, — мерехтння сл, мстечок, лсв, рчок раптом. Композитор – Роман Вишневський. Режисером, автором сценарю та спвпродюсером фльму Михайло ллнко: Наш фльм — це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки.
У фльм також зобразили маловдомий факт з життя вана Миколайчука, про який той планував розповсти незадовго до смерт, повдомля кореспондентка "Форпосту".